Трети опит на Обама да назначи министър на търговията

Вероятният трети избор на президента на САЩ Барак Обама за министър на търговията е бившият губернатор на щата Вашингтон Гари Лок, съобщи АР, позовавайки се на представител на администрацията на Белия дом.
Демократът Лок, който е първият в историята на страната губернатор от китайски произход, е бил на този пост в продължение на два мандата от 1997 до 2005 г.
Преди около две седмици вторият опит на Обама да назначи министър на търговията се провали, след като избраният от него републиканец Джъд Грег се отказа от поста, посочвайки като причина „неразрешими конфликти“ с политиката на президента.
Първоначално Обама беше избрал за поста губернатора на Ню Мексико Бил Ричардсън. Той обаче се отказа от кандидатурата си през януари, още преди новият президент да встъпи в длъжност, след като стана ясно, че се води разследване по подозрение в злоупотреба при сключване на договори в щата му.
Постът на министър на търговията по принцип не е сред най-популярните в администрацията. Ръководителят на министерството контролира агенциите, отговорни за преброяването на населението (веднъж на десет години), за политиката по отношение на океаните и за много аспекти на международната търговия.
Наскоро Белият дом предприе действия за осигуряване на администрацията на по-голям контрол върху преброяването на населението. Резултатите от преброяването имат големи политически последици, тъй като избирателните райони за Конгреса се определят на базата на броя на населението.
Забавянето на избирането на министър за този пост в администрацията на Обама е топ новина главно заради проблемите с други членове на кабинета. Все още няма назначен и министър на здравеопазването, след като бившият сенатор демократ Том Дашъл оттегли номинацията си от поста заради разкрития за неплатени навреме данъци.
59-годишният Лок е роден в имигрантско семейство. Завършил е университета Йейл и право в университета в Бостън. За кратко е бил замесен в скандал във връзка с чуждестранни дарения за кампанията на Бил Клинтън през 1996 г. През 1998 г. той е разпитван от комисия към Камарата на представителите за връзките му с въпросните дарители, но по-късно комисията решава, че няма доказателства Лок да е приемал незаконни дарения.
С името му са свързани и други скандали, отново с набиране на средства по време на кампания.
След напускането на губернаторския пост той работи за адвокатска фирма в Сиатъл, като се занимава с въпроси, засягащи Китай, енергийни проблеми и междуправителствени отношения. По думите му глобалната ангажираност е начин за подобряване на човешките права в Китай и за справяне с кражбата на интелектуална собственост.
Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *