„Турски поток“ транспортира газ през 2019 г.

„Турски поток“ – газопроводът, който ще пренася 15,75 милиарда куб.м руски природен газ до Турция годишно, ще започне да функционира през 2019 г., съобщава турското англоезично издание „Дейли сабах“. Междувременно са в ход преговори за маршрута на втора тръба, която да пренася газ към Европа, посочва още вестникът.

„Турски поток“ е международен проект за изграждането на газопровод, който се предвижда да минава по дъното на Черно море от Руската федерация, от град Анапа до територията на Турция. Според този проект на границата между Турция и съседна Гърция се планира изграждането на хъб за пренос на природен газ до европейските страни. За строителството на газопровода на територията на Русия  се използва по-рано построената инфраструктура за неосъществения поради отказ на България „Южен поток“.  България се отказа от проекта под натиска на САЩ. Морската част на проекта се планира да е 910 км и ще принадлежи на Русия, а сухопътната част по турската територия ще бъде 180 км. Предвижданите средства за изпълнение на проекта са 11,4 млрд. евро.

На публична дискусия с участието на редица представители на „Турски поток“ бе съобщено, че с напредването на кораба „Пайъниъринг спирит“, който полага по четири километра тръби на ден по проекта за газопровода, руският природен газ може да потече към Турция през 2019 г.
Вече са положени около 224 километра на една от тръбите под морето, доближавайки границата на руско-турската изключителна икономическа зона. Около 207 километра от другата тръба също са завършени. Тази тръба също се очаква да достигне изключителната икономическа зона до следващата седмица. Тръбите, използвани за проекта, са от неръждаема стомана и с дебелина четири сантиметра.

Междувременно се водят преговори и за европейския участък на проекта, който ще бъде изграждан съвместно от турската компания Боташ и руския Газпром. В момента се обсъждат два основни маршрута, като тръбата ще бъде положена или през България към Сърбия и Унгария, или към Италия през Гърция, или пък ще влезе в Европа през България и Гърция.
Говорителят на „Турски поток“ Сандер Ван Ростелар обясни, че различните компании работят по различни участъци от газопровода, като подчерта, че Газпром е единственият инвеститор в морския участък.
Минималният срок на годност на тръбопровода е 50 години. Той вече е получил първата си оценка за въздействие върху околната среда, но се извършват и други изследвания за безопасността и влиянието върху екологията.
„Турски поток“, чийто общ капацитет е от 31,5 милиарда куб.м. газ, ще може да покрива нуждите от природен газ на 15 милиона домакинства. След като бъде завършен, тръбопроводът ще транспортира втечнен природен газ, еквивалентен на 370 танкера, посочва „Дейли сабах“.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *