Адвокатите скочиха организирано срещу ДДС върху техните услуги

Висшият адвокатски съвет разпространи специално обръщение до депутатите, с което възразява срещу облагането с ДДС на адвокатските хонорари.
Това според адвокатите ще стане, ако бъде прието внесеното в Народното събрание предложение за отмяна на чл. 44, ал. 1, т. 5 от Закона за ДДС. С отпадането на текста процесуалното представителство за упражняване правото на защита на физически лица ще бъде извадено от категорията на т. нар. освободени доставки и ще се облага с ДДС.
Прилагането на тази промяна ще има отрицателен ефект в много посоки, посочва адвокатският съвет. На първо място упражняването на адвокатската професия ще загуби отличителния си правозащитен характер и ще се приравни на търговска услуга, облагана с ДДС. Освен това ще се постави още едно фискално затруднение за достъп до правосъдие, твърдят адвокатите. Данъкът ще се начислява върху адвокатските хонорари и ще се дължи от клиентите, което ще утежни икономическото им положение.
„Това несъмнено ще доведе до напрежение не само сред адвокатите, които са против въвеждането на данъка, но и сред техните многобройни клиенти. Практически с отмяната на чл. 44, ал. 1, т. 5 от ЗДДС се въвежда нов данък, което не е целесъобразно в период на тежка икономическа криза, от която България много бавно ще излезе“, твърди още обръщението на адвокатския съвет.
Държавният бюджет също ще пострада, ако промяната в закона бъде приета, защото ще вдигне с 20% държавната субсидия за осигуряване на служебната защита. Адвокатите прогнозират, че ще се увиличи и броят на делата, по които ще се назначава служебен защитник, тъй като много граждани вече няма да имат възможност да плащат сами хонорари на избрани от тях защитници.
Адвокатският съвет апелира депутатите да не приемат направеното предложение, „за да не се създават парични затруднения пред българските граждани за упражняване на конституционно гарантираното им право на защита“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *