Американският трудов пазар вдъхна оптимизъм на пазарните участници

Този позитивизъм се предаде и на азиатските пазари тази нощ. Еврото, индексите и високодоходните валути се изтласкаха от новите си дъна, регистрирани по време на европейската сесия, по-рано през деня.
Според проучването на ADP броят на заетите се е повишил със 216 000 през февруари, като участниците на пазара прогнозираха ръст от 205 000. В същото време промяната на заетостта от декември до януари бе ревизирана низходящо до 173 000. Първоначално бе публикуван ръст от 170 000. Заетостта в големите предприятия с 500 или повече работници, се е увеличила с 20 000, а в средните от 50 до 499 работници, се е увеличила с 88 000. Заетостта в строителния сектор е нараснала с 16 000, което е 5ти пореден месечен прираст в този сектор. Заетостта в сектора на финансовите услуги се е увеличила с 14 000, отбелязвайки седми пореден месец и най-голям ръст през последните две години. Този индикатор се публикува няколко дни преди официалните данни на Бюрото по труда. Той не включва работните места създадени в правителствения сектор.
Производителността на работниците в САЩ през четвъртото тримесечие също се е подобрила. Според данните на Министерството на труда производителността в неселскостопанския сектор е нараснала с 0.9% за периода октомври-декември, което се явява възходяща ревизия от първоначалните 0.7%. Разходите за труд са се повишили с 2.8% през четвъртото тримесечие, което също е възходяща ревизия от първоначалните 1.2%. Отчетеният ръст е по-голям от първоначалния, заради по-високите компенсации в заплащането спрямо ръста в производителността на труда.
Днес е крайният срок за вземане на решение от страна на гръцките кредитори, дали са съгласни да разменят гръцките правителствени облигации, които притежават в момента, с 30-годишни такива, като същевременно опростят и по-голяма част от текущите задължения на Атина към тях.
От Института за международни финанси заявиха, че всичките негови членове участващите в 30 членната комисия ще участват в суаповата сделка с гръцкия дълг. Въпреки тази положителна новина, Гърция все още се нуждае от участие на около 50% от останалия частен сектор притежаващ гръцки дългови книжа. Тези 39% участие на частния сектор, представлявани от Института за международни финанси, е значително под необходимите 75% участие, за да може да се задейства реалния процес по осъществяване на самата суапова сделка с гръцкия дълг.
Освен решението за гръцката суапова сделка, днес акцента ще падне и върху решенията на Английската, Европейската и Канадската централни банки относно лихвената им политика. С интерес ще се следи и изявлението на президента на ЕЦБ, Марио Драги.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *