Анри Малос: Имате страхотен потенциал, но не очаквайте чудеса от инвеститорите

„Българите имате страхотен потенциал, но не мислете че ще стане чудо и от нищото ще дойдат огромни инвестиции, които ще решат всички проблеми“, каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air президентът на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос.

„Имате много талантливи млади хора и страхотни експерти, разполагате с несравними природни ресурси, но трябва да разберете, че всичко е във вашите ръце. Освободете предприемаческия дух, ограничете бюрокрацията, модернизирайте образованието и проблемите ще започнат да се решават трайно и качествено“, обясни още Малос.

Той призова страната ни да отвори по-широко границите си и да развива по-пълноценно международните обмени.

„По-малко екстремизъм и повече самоувереност са част от съставките на успешната рецепта. Важно е също така социалният диалог да бъде поддържан, защото той е предпоставка за наличието на единно гражданско общество. В момента сте твърде разединени, но Европа е зад вас, не сте сами. Вашите проблеми са и наши, затова е в наш интерес да бъдат решени“, посочи още президентът на Европейския икономически и социален

По думите му, управляващите, без значение от коя политическа сила са, трябва да работят повече за подпомагането на българските предприемачи и създаването на нови постоянни работни места. „Страната има нужда от единно правителство, политическа стабилност и по-малко корупция, за да привлече стратегически инвеститори и да излезе от кризата“, каза още Малос.

Според председателя на българския Икономически и социален съвет Лалко Дулевски, страната ни има един специфичен проблем, който управляващите отказват да назоват конкретно. „В България хората без образование драстично се увеличават. И това трябва ясно да бъде заявено в Брюксел. Заетостта на хората с висше образование е на добри нива, спрямо Европа, но нека имаме предвид, че повечето вишисти работят на позиции за хора със средно образование. Заетостта при среднистите на малко по-ниски нива от средното за общността. Най-трагично е положението при хората с основно образование, които имат най-голям дял при безработните. Крайно време е да започне да се работи в тази насока“, категоричен е Дулевски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *