Аржентина определи изплащането на дълговете си до 30 юни като „невъзможно“

Изплащането на аржентинските държавни задължения до поставения срок 30 юни е „невъзможно“. Това заявиха представители на правителството, коментирайки решение на американските съдебни власти, което увеличи допълнително натиска върху силно задлъжнялата южноамериканска страна, предава Ройтерс.

Буенос Айрес продължава да провежда повече от 12-годишна съдебна битка с кредиторите, които отказват да участват в две преструктурирания, последвали фалита на страната през 2002

По-рано през седмицата Върховният съд на САЩ отказа да разглежда жалба от аржентинските власти в битката им срещу хедж фондовете, които отказаха да вземат участие в преструктуриранията, предложени през 2005 г. и 2010 г. Решението бе произнесено от съдия Томас Гриеса в съда в Ню Йорк, който разпореди на страната да заплати всички задължения на своите кредитори.

В официално изявление Министерството на икономика на Аржентина посочи, че остава в готовност да изплати необходимите средства на притежателите на държавни облигации. Въпреки това правителството отбеляза, че това не може да се случи в посочените срокове.

„Изискванията за равно третиране възпрепятстват Аржентина от извършване на лихвено плащане до 30 юни към притежателите на преструктурираните облигации по същото време, в което страната трябва да изплати дължимите на фондовете средства, които биха могли да надхвърлят 15 млрд. долара“, отбелязаха от икономическото министерство.

Посочената сума би била повече от половината от валутните резерви, държани от Аржентинската централна банка.

Въпреки невъзможността на властите да изплатят дълговете си в срок, техническият дефолт няма да се осъществи още на 30 юни, тъй като правителството има гратисен период от 30 дни.

В телевизионно обръщение към нацията по-рано през седмицата аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер заяви, че страната е станала жертва на „изнудване“ от страна на кредиторите, но че тя все още е отворена за преговори. По думите ѝ Буенос Айрес ще продължи да изплаща повече от 90 на сто от задълженията си на кредиторите, които приеха условията за преструктуриране.

По-рано Standard & Poor's понижи кредитния рейтинг на южноамериканската страна от CCC+ до CCC-. Оценката дойде на фона на опитите на правителството да избегне дефолта по нетрадиционен и спорен начин.

Именно спорът с хедж фондовете е една от последните пречки пред Аржентина да пласира облигации на дълговите пазари за пръв път, откакто изпадна в неплатежоспособност. Кристина Фернандес де Кирхнер разчиташе на облекчена парична политика, за да бъде покриван дефицитът, което вдигна инфлацията, и вземаше назаем от валутните резерви на централната банка, част от които се използваха за разплащания с притежателите на аржентински дълг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *