Балансиран бюджет, но не за сметка на фирмите

Основната цел на правителството и финансовият министър Симеон Дянков да балансира бюджета за 2010 г. не трябва да е за сметка на фирмите у нас. Около тази теза се обединиха икономисти, финансисти и политици, до които в. Пари се допита.
За
Според икономистите Георги Ганев и Георги Ангелов е напълно възможно през тази година да приключим с балансиран бюджет и правителството да си погаси задълженията към компаниите. Въпреки натрупаните дългове на държавата смятам, че е възможно да приключим с балансиран бюджет заради по-добрите очаквания за икономиката ни, коментира за в. Пари Ангелов. Той посъветва управляващите спешно да направят регистър на всички сключени договори между различните министерства и фирмите. По думите на Ангелов така хем правителството ще знае какво дължи, хем фирмите ще са сигурни, че ще получат парите си.
Против
Бившият зам.-министър на финансите Красимир Катев обаче смята, че е некоректно да се задушава бизнесът само за да се поддържа тезата за балансиран бюджет и влизане в еврозоната.
Дълговете на държавата към фирмите трябваше още миналата година да бъдат изплатени, беше категоричен Катев. По думите на ексминистъра на финансите сегашната политика на правителството не е политика за справяне с кризата, а е политика по задълбочаване на кризата. Той предупреди, че има опасност, ако държавата не плати задълженията си на фирмите, да станем свидетели на верижни корпоративни фалити. Проблемът е, че задълженията на фирмите са огромни и като цяло дългът на икономиката е доста по-голям от БВП, което пък създава притеснения у чуждите инвеститори, каза за в. Пари Валери Петров, съдружник във фонда за рисково инвестиране Bancroft.
Критика
Правителството полага много усилия, за да балансира бюджета. Това обаче няма да е положително, ако е с цената на фалита на много фирми, тъй като означава загуба на потенциал в икономиката, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Според него държавата е забавила много плащания, което ще доведе до доста проблеми.
Малко, но от сърце
Вчера стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е погасило 38 млн. лв. от дълговете си към строителните компании през януари. До 15 февруари Дянков е обещал да се платят още 40 млн. лв., които МРРБ дължи по програма ФАР. Според министър Плевнелиев задълженията на държавата към строителните компании са близо 200 млн. лв. В същото време обаче по оценки на работодателски организации те са между 1 и 2 млрд. лв. Между 300 и 500 млн. лв. са неразплатените плащания към общините, а от 500 до 800 млн. лв. е невъзстановеният ДДС според депутата от БСП Румен Овчаров. Реалният дефицит на страната не е 0.7%, а е много повече, като в него се включат и тези дългове, допълва Овчаров.
Завесата се вдига
На практика може да се окаже, че тази година ще приключим с дупка в хазната и това ще се докаже от данните на Евростат, каза Красимир Катев. Причината е, че финансовото министерство отчита бюджета на касова основа, докато европейската статистика взима под внимание всички задължения на държавата към фирми и общини, обясни Катев. Данните на Евростат за състоянието на хазната на страните от ЕС ще бъдат публикувани чак на 22 април. Едва тогава ще разберем дали тази година приходите ще са равни на разходите. Дори и да приключим 2010-а с малък дефицит, България отново ще се нареди сред отличниците в Европа. Повечето водещи икономики са с двуцифрени размери на дефицита, заради което понасят сериозни критики от страна на Европейската комисия.

Биляна Вачева, pari.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *