Балканите ще се представят като обща дестинация

Експерти от Балканския алианс на хотелиерските асоциации и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация се обединиха около мнението, че Балканите могат да бъдат представени на пазара като обща дестинация.
Участници в кръгла маса във Велинград за развитието на спа туризма смятат, че регионът ще бъде много по-забележим, ако се обедини и всички страни се представят заедно.
Според тях квалификацията на кадрите е от изключителна важност, за да се повиши нивото на услугите за рехабилитация.
Председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова призова за обединение на бранша и покриването на стандартите за спа туризъм да бъде тяхна задача в следващите няколко години, предаде БТА.
Тя отбеляза, че трябва да не се допускат грешки като увеличение на местата в почивните бази за сметка на качеството. По думите й балнеологичният туризъм заема около 17-18% от пазара на туристическите услуги у нас.
На форума беше посочено, че според промени в Закона за туризма нито един хотел няма да може да се представя като спа, ако не отговаря на съответните стандарти. Това, което предстои в сектора, е приложение на европейските норми у нас, смятат участниците.
Трябва да се работи за подобряване на инфраструктурата, за изучаването на чужди езици, за приветливостта на обслужващия персонал, за прилагане на единен стандарт в услугите, посочи президентът на Международната хотелиерска и ресторантьорска асоциация Гасан Аиди.
Не е важно кой ще ръководи туризма – дали министерство, агенция или организация, достатъчно е администрацията да си върши добре работата и да представя България, допълни той.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *