Банките в САЩ с втора най-голяма печалба за последните 23 години

Банките в САЩ раздават кредити на компаниите и домакинствата с най-бързото темпо от финансовата криза насам, с което печалбите им растат до рекордни нива, пише Wall Street Journal.

През второто тримесечие на годината американските банки спечелиха 40,24 млрд. долара. Това е втората най-голяма печалба, която е постигала банковата индустрия в САЩ, за последните близо 23 години, сочат данни на SNL Financial. Печалбата през периода април-юни е малко по-ниска от отчетения през първото тримесечие на 2013 г. положителен финансов резултат в размер на 40,36 млрд. долара.

Съживяването е налице въпреки твърденията на банковите изпълнителни директори, че растящите разходи заради регулациите се отразяват негативно на бизнеса им.

Освен това банките заделят по-малко провизии за лоши кредити, което допълнително стимулира печалбите. Същевременно общият кредитен растеж се увеличава с най-бързото тримесечно темпо от началото на финансовата криза. Общата сума на отпуснатите заеми надхвърля 8 трлн. долара. Това се случва за пръвпът, откакто SNL събира данни от 1991 г.

Търговското финансиране нараства с 12,6% на годишна база през второто тримесечие. Потребителското кредитиране – най-вече студентското кредитиране, заемите за покупка на автомобил и търсенето на кредитни карти – също се покачва. За периода април-юни ръстът е от 6% спрямо 3% преди година.

В разгара на финансовата криза управляващи, регулаторни органи и клиенти се оплакваха, че банките не кредитират достатъчно. Но умереното подобрение на качеството на заемите, т.е. възможността на заемополучателите да изплащат кредитите си, накара банките не само да отпускат повече кредити, но и да разхлабят своите изисквания.

До момента обаче финансовите резултати на банките не впечатляват инвеститорите, които остават притеснени относно насрещните ветрове, които бушуват в индустрията – от нарастващите регулаторни разходи през изключително ниските лихвени проценти до резкия спад на ипотечното кредитиране и приходите от търговия с ценни книжа. Подобни проблеми се отразяват негативно на измерителите за банковото здраве, като например възвръщаемостта на капитала.

Индексът KBW Bank, който следи представянето на акциите на 24 банки, е надолу с 0,9% от началото на годината спрямо 4,8% ръст за широкия S&P 500. Въпреки това на щатските банки бяха нужни години преди отново да си стъпят на краката, след като лошите кредити и инвестиции, вследствие на финансовата криза, влошиха представянето им.

Отчасти възстановяването е бавно заради дълбочината и ширината на финансовата криза, които свариха мнозина банкови директори неподготвени след годините на печалби, натрупани благодарение на имотния бум и ниския дял на необслужваните кредити. Банките спечелиха 40,21 млрд. долара в последните три месеца на 2006 г. Това е третото най-печелившо тримесечие за кредиторите, стимулирано от ръста на ипотечното кредитиране. Но през изминалото тримесечие за растежа допринася увеличеното фирмено кредитиране.

Регионалните банки в САЩ оповестиха най-солиден ръст на търговското и индустриалното кредитиране през вторите три месеца на 2014 г. Например, базираната в Кливлънд KeyCorp. отчита ръст от 13,4% на търговските, финансовите и селскостопанските заеми спрямо година по-рано до 26,4 млрд. долара. Така общата сума на отпуснатите кредити нараства с 5,5% на годишна база.

Citigroup Inc. реализира ръст от 3,7% на годишна база в общата сума на отпуснатите кредити. Wells Fargo & Co. и J.P. Morgan Chase & Co. постигат покачване от 3,6% и 2,9%, съответно.

Също така банките продължават да разхлабват изискванията си за предоставянето на заеми. Освен това печалбите на трезорите за второто тримесечие получават подкрепа от по-малкия размер на средствата, заделени като буфер за покритието на бъдещи лоши кредити. Т.нар. провизии спадат с 6,59 млрд. долара през периода при 7,61 млрд. долара през първото тримесечие и 8,53 млрд. долара през вторите три месеца на 2013 г.

Големите банки в САЩ все още освобождават част от тези резерви (реинтегриране на провизии – бел. ред.) – действие, което допълнително стимулира печалбите им. Четирите най-големи банки – J.P. Morgan Chase, Citigroup, Bank of America Corp. и Wells Fargo – освободиха резерви за общо 2,25 млрд. долара през второто тримесечие. Това е с близо 20% повече спрямо предходното.

Подобряващата се картина на печалбите обаче не впечатлява инвеститорите в банкови акции, тъй като анализаторите остават притеснени от дългия списък с препятствия, пред които е изправена индустрията.

Според анализатора в RBC Capital Markets Джерард Касиди 20 от най-големите банки постигат възвръщаемост на капитала от 9,3% през второто тримесечие, което е повече спрямо 8,4% през първото. Но възвръщаемост на капитала под 10% „е едно от най-големите препятствия по пътя на високите оценки на акциите“, коментира той.

По данни на finviz.com за последните 12 месеца акциите на компаниите във финансовия сектор са с най-нисък коефициент P/Е спрямо останалите девет основни групи. Към 11 август Р/Е във финансовия сектор е 11,6 при 19,5 в сектор здравеопазване, например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *