Барозу: Европа ще избегне дефлацията

Европейският съюз (ЕС) ще избегне дефлацията, заяви настоящият председател на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозупред CNBC.

Той посочи, че ЕК подкрепя напълно действията на Европейската централна банка (ЕЦБ) за стимулиране на икономиката в региона и подчерта, че централната банка трябва да прави всичко по силите ѝ. Според него европейската икономика се справя добре, в сравнение с миналото.

„Вярно е, че растежът в реалната икономика върви по-бавно от очакваното, но нека не забравяме откъде идваме. Успяхме да избегнем финансовата нестабилност и дълговата криза. Смятам, че екзистенциалната криза в еврозоната е приключила“, каза Барозу.

Въпреки тези успехи обаче председателят на ЕК отбеляза, че ЕЦБ трябва да използва всички налични инструменти за неутрализиране на риска от дефлация, която заплашва еврозоната напоследък.

Барозу, чийто втори петгодишен мандат изтича в края на октомври 2014 г., подхожда предпазливо към икономическото възстановяване в Европа. През януари той предупреди, че високите нива на безработица означават, че има още работа за вършене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *