Без биокомпонентата дизелът ще е по-евтин с под стотинка

Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Димитър Минчев, член на управителния съвет на Националната асоциация по биогорива в България /НАББ/. Поводът за коментара е предложение на браншови организации от транспортния и енергийния секторпревозвачите, направено в средата на месеца пред премиера и министъра на финансите, според което от цената на дизела и бензините трябва да отпадне биосъставката, тъй като „натоварва“ цената с 6-8 стотинки на литър. Според сметките на превозвачите цената ще се намали с 7-8 ст., а според финансовото министерство – с 6-7 стотинки.Отпадането на биокомпонента в дизеловото гориво ще намали цената му с по-малко от половин стотинка – 0,38 стотинки за литър, без ДДС.Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Димитър Минчев, член на управителния съвет на Националната асоциация по биогорива в България /НАББ/.
Прилагането на подобна мярка е лишено от всякаква логика, в момента фючърсните сделки с конвенционални горива поскъпват, а тези за биогорива поевтиняват, категоричен е обаче Минчев. По думите му България ще изостане и от поставените цели за използване на минимум 10% биогорива в транспорта до 2020 г., което може да доведе до санкции за страната.
Представителите на асоциацията отбелязаха, че премахване на биодизела от състава на конвенционалното гориво, който от началото на март т.г. според действащия закон за ВЕИ трябва да е 4%, всъщност ще осигури 4-процентен пазар на производителите на традиционни горива. Предвиденият процент в новия закон за ВЕИ е 5 на сто.
Влагането на 4% биодизел в традиционното гориво би трябвало не да оскъпи, а да поевтини крайната цена за потребителите с 5,93 ст. за литър, коментираха още от асоциацията, като се позоваха на свои изчисления от 16 март т.г. Поевтиняването идва от по-ниския акциз, който се плаща за горива, в които има биосъставки.
Решение за отпадането на биокомпонента в горивата ще унищожи цял сектор от икономиката, в който са заети преработватели, земеделски производители и транспортни фирми, отбелязаха още от асоциацията. Инвестициите в преработвателни заводи до момента надхвърлят 100 млн. евро, посочи Георги Костов, председател на НАББ. По думите му производството на биогорива за м.г. е 40 000 тона, но по-голямата част от него е изнесено за външни пазари – основно Румъния и Австрия, където има по-голям процент на смесване на горивата.
Преди седмица финансовият министър Симеон Дянков изтъкна, че ведомството му обсъжда и друг вариант за намаляване цената на горивата – да се намали акцизът върху биогоривата в дизела и финансовото министерство клони към това решение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *