БЕХ търси банки, в които да държи парите си

Първа крачка към разпределение на депозитите си в повече на брой банки прави Българският енергиен холдинг. След като в края на миналата година той набра 1 млрд. лв. от продажбата на облигации, се нареди сред дружествата, които притежават най-значителен паричен ресурс и така действията му се превърнаха в определящи за цялостното изпълнение на правила срещу концентрацията на средства, която през последните години клони подозрително в полза на КТБ. Холдингът закъсня с изпълнението на правилата за концентрацията, тъй като му отне време изготвянето на типизирани правила, по които да се правят подобни конкурси в групата. Обявата за избор на обслужващи банки се появява месец след изтичане на крайния срок, в който предприятията с мажоритарно държавно участие трябваше вече да са разпределили парите си така, че в никоя банка да не са концентрирани повече от 25% от нетната им експозиция към нея (депозити минус кредит и гаранции).Според заложените в нея критерии кандидатите трябва да имат най-малко 150 млн. лв. собствен капитал, висок рейтинг и да не товарят БЕХ с абонамент за допълнителни услуги, от каквито холдингът не се нуждае в дейността си. Това означава, че конкурсът ще се проведе измежду най-големите банки в страната, които имат 10 дни, за да изготвят своите оферти за участие.

Големи и рейтингови

На летвата за минимален размер на собствения капитал отговарят 16 банки по данни на БНБ към края на месец септември. Сред тях са Уникредит Булбанк, Банка ДСК, Райфайзенбанк България, КТБ, Юробанк и други. Изискване към кандидатите е и да притежават международен кредитен рейтинг не по-малък от BB- според критериите на Fitch, S&P и БАКР или степен Ba3 по методологията на Moody's. В офертите си за участие те ще трябва да предложат лихвен процент на депозитите с различен матуритет, размер на таксите за най-често извършваните операции, като например теглене на суми със и без предизвестие, месечно обслужване на банкови сметки, предоставянето на кредит. Точки за кандидатите носи наличието на платформа за активно интернет банкиране в реално време с електронен подпис или цифров сертификат.

Кандидатите за участие в конкурса на БЕХ трябва подготвят офертите си по зададен на сайта на дружеството образец, като ги внесат най-късно до 17 ч. на 24 януари. След тази дата ще започне работа сформираната комисия по избор на обслужващи банки, която ще извърши класиране на кандидатите. Договори ще бъдат сключени с подредените на първите пет места участници. Ако подадените заявки за участие в конкурса не са достатъчно, съгласно правилата процедурата ще се повтори.

Разбиването на концентрацията не влияе на пазара

По данни на Министерството на икономиката, което е принципал на БЕХ, към 30 ноември дружеството държи голяма част от парите си в една банка. Това е Българската банка за развитие, където постъпиха средствата от емитирания облигационен заем за 1 млрд. лв. Два месеца по-рано холдингът пак не отговаряше на правилата за разбиване на концентрацията и държеше 90.90% от разполагаемия си ресурс от 84.1 млн. лв. (по данни от отчета му) в КТБ. В края на ноември БЕХ приведе 205.8 млн. лв. дивидент на държавата, което е последната информация, на базата на която може да се съди за наличните парични ресурси на дружеството.

Пред „Капитал Daily“ от Българската банка за развитие съобщиха, че няма да участват в конкурса за обслужваща банка на холдинга. Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, не коментира какви са намеренията на представляваната от него институция. Според банкера 10 дни са напълно достатъчно време за изготвянето на успешна оферта за участие. „В частния сектор това може да се направи и за 48 часа“, посочи Хампарцумян, който е и председател на Асоциацията на банките в България. Според него преместването на парите на държавните дружества в повече на брой банки не се е отразило съществено на пазара, но е довело до известно раздвижване. Паричният ресурс, който се прехвърля, не е достатъчно голям, за да причини съществени размествания на позициите между банките, обясни още Хампарцумян. „Пазарът на депозити в Българи е достатъчно конкурентен и не мисля, че това (местенето на депозити, бел. ред.) дава съществен принос към конкуренцията или се отразява по някакъв съществен начин върху нивата на цените на депозитите“, каза още той и допълни, че дискусията в момента не трябва да е насочена към въпроса къде са държавните пари, а как се управляват държавните дружества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *