Бизнесът в България излиза от стреса

Бизнесът в България излиза от стреса и започва да мисли за инвестиции, каза министърът на финансите Петър Чобанов в Търговище, където заедно с главния изпълнителен директор на Българската банка за развитие Димо Спасов се срещна с представители на бизнеса в региона, съобщи„Дарик“.

Финансовият министър посочи, че според доклад на Европейската комисия се очаква увеличението на вътрешните инвестиции да бъде в по-голям мащаб от родните предвиждания. Министър Чобанов смята, че след евроизборите икономическата обстановка ще се успокои и ще видим инвестициите от бизнеса, които да подкрепят растежа.

„Бизнесът започва да излиза от този стрес, започва да се чувства по-спокоен. Бизнесът мисли вече за инвестиции“, каза финансовият министър.

По думите му редица показатели се подобряват от началото на годината, включително всеки месец се наблюдава подобряване на бизнес климата. „Имаме дори подобряване на бизнес климата в строителството, тоест дори тази част, която най-много претърпя ударите на кризата“, каза Чобанов. Той допълни, че се увеличава и оборотът в търговията на дребно, и промишленото производство, както и че се повишава потребителското доверие.

„Мисля, че можем да говорим вече за едно малко по-добро икономическо оживление, което ще даде своите резултати в по-голям икономически растеж“, каза още финансист номер едно.

Петър Чобанов прогнозира, че след като минат изборите, обстановката ще се успокои и ще видим инвестициите на бизнеса, които да подкрепят растежа.

Той напомни, че според доклад на ЕК се очаква увеличението на вътрешните инвестиции да е дори по-голямо от родните прогнози. „Вече има и външно доверие, че бизнес средата се събужда, че в България се случват инвестиции“, каза още финансовият министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *