Бизнесът е недоволен от търговския регистър

Това става ясно от писмо на асоциацията до икономическия министър Трайчо Трайков и до правосъдния Маргарита Попова. Агенцията по вписвания, към която е регистърът, е на подчинение на правосъдното ведомство.
Многобройните блокирания на регистъра и влошеното обслужване на фирмите вече заплашват бизнеса и дори работата на борсата, сигнализират от асоциацията. От няколко месеца насам длъжностните лица от регистъра бавят вписванията на промени във фирмите с повече от месец. Това пречи за свикване на общи събрания на акционерите например, тъй като те трябва да бъдат обявени чрез Търговския регистър поне 30 дни предварително. Изоставането създава много сериозен проблем както на публичните компании, така и на фондовата борса, твърдят от асоциацията. Затова оттам предлагат Съветът за икономически растеж да вземе мерки и държавата да поясни какви мерки взима за да се преодолее проблемът.
От Асоциацията на индустриалния капитал в България настояват да се реши още един въпрос, който вече бе поставян миналата година – събирането на твърде високи такси, приходите от които надвишават около пет пъти годишния бюджет на Агенцията по вписванията. Когато тя тръгна през 2008 г., бе решено таксите, събирани от фирмите да са такива, че да покриват само разходите по самата услуга, която се плаща.
Отскоро пък в парламента е внесено предложение за законодателна промяна от депутата от ГЕРБ Емил Радев, която на практика ще блокира достъпа до данните от регистъра за всички с изключение на адвокатите и нотариусите. Ако не се попречи на това решение, се губи целия смисъл от създаването на Търговския регистър, тъй като той е единствената достоверна база данни за актуалното състояние на фирмите в България.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *