Бизнесът очаква до 4% ръст на доходите

Работодатели очакват тази година доходите в частния сектор да нараснат с между 2 и 4%. Това важи за висококвалифицираните работници и за секторите, които работят за износ, прогнозира заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев, цитиран от БНР.

Според очакванията доходите ще растат, но не навсякъде и работа все така трудно ще се намира. През годината ще остане основният проблем с разкриването на работни места. “Информационните технологии, фармацията, тези сектори, които работят за износ, тежката индустрия”, даде пример Колев за секторите, в които очаква ръст на доходите.

Той обясни, че работодателите вече калкулират повишението по линия на минималните осигурителни прагове, които се повишиха с 4%, на максималния осигурителен доход, който нарасна до 2600 лева, на минималната работна заплата, която също се повиши до 360 лева.

На фона на очакванията за минимално нарастване на доходите през новата година икономисти прогнозират по-висока инвестиционна активност.

Според Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии оптимизъм дават очакванията за повишаване на инвестиционната активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *