Еврото удари 9-годишно дъно

Еврото падна под 1,20 долара вчера за първи път от началото на 2006 година, предаде Ройтерс. Единната европейска валута понесе ударите от започващата потенциално дестабилизираща предизборна кампания в Гърция и спадна до 1,18605 долара в азиатската търговия. В началото на търговията в Европа еврото се посъвзе и достигна 1,1945 долара, което представлява спад от 0,5 на сто.

Поевтиняването на еврото се отрази и на българския лев. През 2014 г. нашата валута поевтиня с 13,35% спрямо долара, като това е непряк резултат от поевтиняването на еврото, към което е фиксиран курсът на лева.

Очакванията за мерки за количествено облекчаване (quantitative easing) от Европейската централна банка (ЕЦБ) и

нарастващото безпокойство за Гърция

ще продължават да оказват натиск

над еврото, изтъкна стратегът от BNP Paribas Майкъл Снайд. Тази седмица се очаква да бъдат публикувани данни за инфлацията в еврозоната, които най-вероятно ще подчертаят разликата между Съединените щати и повечето развити страни, която доведе до покачване на долара до най-високи стойности от средата на 2014 година.

Страховете за еврото се засилиха, след като три седмици преди новите парламентарни избори в Гърция през уикенда пламна дискусия за евентуално напускане на еврозоната от южноевропейската страна. Според авторитетното списание Spiegel германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле са готови да позволя на Атина да напусне еврозоната, ако е необходимо. По-късно тази информация бе официално опровергана от правителствен говорител, припомня investor.bg. Въпреки това вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Зигмар Габриел заяви вчера пред Hannoversche Allgemeine Zeitung, че днес еврозоната е много по-стабилна и по-силна. „Затова и не може да ни прeсират“, каза той по адрес на Атина. По-късно вчера от Европейската комисия обявиха, че членството в еврозоната е необратимо.

Това е записано в договора за ЕС, обясни вчера Аника Брайдхарт, говорител на ЕК в отговор на въпрос, свързан с коментарите около членството на Гърция в еврозоната. Въпросът е уреден в чл. 140 от договора, поясни говорителят. Единствената позиция оттук нататък, която има значение, е “присъдата”, която гръцкият народ ще произнесе на 25 януари, добави тя по повод насрочените в страната парламентарни избори.

ЕЦБ обсъжда нуждата на Атина от пари

Европейската централна банка (ЕЦБ) се очаква да обсъди на свое заседание на 7 януари необходимостта от евентуална ликвидна подкрепа за Гърция, съобщават вестниците. В. “Катимерини” определя като интересно предстоящото заседание на ЕЦБ, като уточнява, че на него извън дневния ред ще бъде обсъждан въпросът дали Гърция ще има нужда от допълнителни ликвидни средства, за да покрие своите нужди не само до предсрочните парламентарни избори на 25 януари, но и след тях. Изборите след три седмици ще предопределят за десетилетия напред бъдещето на Гърция, коментира в. “Етнос”. Изданията акцентират върху предизборната треска в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *