България е Елдорадо за IT аутсорсинг – ще има и забогатели, и разочарован

Георги Гроздев е управител на „Вискомп“, която е клон на германската Euroweb Group. Българската компания е създадена през 2007 г. и е специализирана в уеб програмиране, изработване и поддръжка на уеб сайтове, уеб хостинг и реклама в интернет, като работи основно за клиенти в чужбина. Глобалната компания е с централа в Дюселдорф и има представителства в 26 града в Европа.

Кога и с каква начална инвестиция започна работа вашата компания? Къде сте сега?

– Дойдохме на българския пазар през 2007 г. с начална инвестиция от около 100 хил. евро. Тези пари вложихме в закупуване на хардуер, набиране на персонал и наемане на помещения. Започнахме с 16 служители, оборот от 320 хил. лв. и печалба от 18 хил. лв. Седем години по-късно – през 2013 г., оборотът ни достигна 3.345 млн. лв., а печалбата е 840 хил. лв. През 2014 г. оборотът ни ще бъде към 3.5 млн., а печалбата – 8 хил. лв.

В момента в групата дружества, ръководени от „Вискомп“, работят 84 служители. Това са хора, притежаващи предимно технически специалности. Преди да дойдат при нас, те са работили в други области, но в IТ сектора това всъщност е плюс. При нас те са обучени на фирмените стандарти на работа, като носят със себе си и ценен предишен опит.

IT секторът и аутсорсингът на такива услуги се развиват доста бурно в България през последните години. Какви са рисковете обаче пред сектора?

– Клиенти на нашата фирма в Германия са компании от малкия и средния бизнес. Рисковете с този пазар са свързани с неговата динамика. Пазарът на технологиите е много динамичен, българският пазар на труда – също. И това са все рискове, които диктуват пазарното ни поведение. Когато стъпихме в Пловдив, бяхме една от малкото фирми в бранша, а сега пазарът се сгъсти и тук започнаха да идват все повече фирми от IT индустрията. Резултатът е много остра конкуренция за кадри. От личен опит знам, че когато компанията ти е позиционирана в IT аутсорсинга, целта е да намериш качествени кадри и да обучаваш екипа си.

За Euroweb изборът на България за място на работа извън Германия не беше случаен. Откровено казано, за нашия бранш България е като Елдорадо за златотърсачите. Тук има големи шансове и големи рискове. От многото фирми, които идват и ще идват, една малка част ще постигнат невероятни успехи и ще станат богати. Други няма да имат този шанс. Факт е, че истински добрите български IT специалисти отдавна избягаха.

Но и това, което остана, е добро. Ще си позволя една еретична мисъл – сравнително слабото образование в България е по-скоро плюс за IT аутсорсинга. Да, нашият бранш изисква кадрите да се обучават, но индустрията ни е такава, че това може да стане, без да са част от академична среда.

И когато си принуден да обучаваш специалисти, IT обучението е горе-долу най-лесното нещо, което можеш да направиш в страна като нашата. Другото лесно нещо вероятно са езиците и затова тук изведнъж се появиха толкова много кол центрове. Няма как да направиш доктор, опитвайки се да го обучаваш в чисто бизнес среда. Затова и в нашата индустрия тук се получава. Мисля, че това е причината.

– Не е ли трудно да работите за отдалечени клиенти, защото не можете да имате обратна връзка?

– Въпреки че Euroweb оперира в немскоезичните страни в Европа, при нас този проблем не е толкова изявен, тъй като голяма част от софтуера, който пишем, са или вътрешни системи, нужни за функционирането на бизнеса, или готови продукти, които се предлагат на клиентите, и по този начин обратната връзка не ни е най-значимият проблем. Това ни различава от други разработчици, които получават поръчка за даден софтуер и го изработват според нуждите на клиента, тогава проблемът с обратната връзка е доста по-осезаем.

По-скоро имаме различия в светогледа. Българинът трудно може да се постави на мястото на човека отсреща. И това води до конфликти. Българинът или по-скоро българинът, когото познавам, опитва да се покаже успешен или по-успешен от немския си колега. „Те зависят от мен и ще правят това, което кажа“ – това е късогледото разсъждение, което прави живота сложен. Да, „те“ зависят от нас, но и ние зависим от тях не по-малко.

– Имате ли служители, завършили в Германия и завърнали се да работят тук?

– Да, разбира се. Истината е, че имаме хора, които не са успели да се реализират в Германия, но пък тук намират много добро място за работа, за кариера, че дори и за самостоятелен бизнес, свързан с нас. Нещо повече – ние имаме целенасочени обяви, с които търсим хора, които не са успели да завършат обучението си в чужбина. И не само в Германия, но и в англоезичния свят. И тези хора впоследствие стават едни от нашите най-добри кадри.

– Кога постигнахте най-големия си растеж от стъпването си на българския пазар?

– Това се случи през 2013 г., когато ни се наложи да пораснем с 30% за една година. Това ни даде и кураж да инвестираме в различни нови проекти. Част от инвестициите бяха успешни, част – не. Играхме малко по-рисково, което доведе до това, че леко изпуснахме своя бизнес фокус. Резултатът е, че през 2014 г. не увеличихме броя на персонала.

Но пък успешните ни проекти бяха важни както за нас като фирма майка в България, така и за наши служители, които подкрепихме да започнат собствен бизнес. Отделно от нас, но свързан с нас. Това е практика, която почти всяка голяма IT фирма прави. Защото никой не иска да загуби добър кадър. Голямата фирма има достъп до пазари, достъп до клиенти, добрият специалист има ценни идеи – това е най-добрата синергия, която познавам.

– Коя е най-голямата инвестиция на компанията?

– Най-голямата инвестиция, която направихме в България, стартира през 2013 г. – проектът Net365 за безплатна Wi-Fi мрежа с покритие в по-големите градове в България, както и в големите туристически центрове. Имахме първото Wi-Fi на софийското метро. Разраснахме се до почти 3000 места на покритие. Общият размер на инвестицията до момента е 1.3 млн. лева – за хардуер плюс поддръжка на мрежата.

Сега започнахме да „монетаризираме“ тази мрежа чрез рекламодатели. Достигнали сме около 93 000 регистрации, като за 2 години в нашата мрежа са влезли почти 1.7 милиона уникални устройства и около 1 милион от тях са мобилни. Всеки ден в Net365 имаме над 20 000 потребители. През 2014 г. мрежата стъпи и в Германия и имаме 250 клиента. Там обаче пазарът е друг, защото имат доста регулации и засега лошо качество на 3G услугата. Регистрираме също добър растеж, макар и с друг бизнес модел.

A какво научихте от неуспешните си инвестиции?

– На никого не му е приятно да прави инвестиции, които трудно се възвръщат. Един такъв проект беше за оценка на локални бизнеси, който направихме в Германия съвместно с фирмата майка. Tук направихме така наречената развойна част, a в Германия сгрешихме във всички възможни неща: от подбора на грешния мениджмънт до почти пълната липса на контрол върху тези мениджъри. И сега този проект си е почти отишъл, но все пак намерихме една малка работеща ниша, която поне ще ни даде възможност да минимизираме загубите.

Към какви нови пазари сте се насочили през 2015 г.?

– Очаквам нелека година, защото пазарът в Германия е много конкурентен. Опитваме се да разширим нашата сфера, като отидем към по-масовия хостинг, като автоматизираме процеса. Това е новият пазар, в който искаме да се намесим, и имаме готов продукт. Има дребни и средни бизнеси, които са с много малък маржин. За тях искаме да направим пряка връзка между производител и потребител, като се избегнат услугите на посредника. Такива са например разни видове доставки. Разработката на този софтуер ще бъде българска, но ще се прилага в Германия.

Как ще финансирате новите си разработки?

– Реинвестираме печалбите си и това засега ни е достатъчно. Но винаги имаме предвид и други възможности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *