Бизнес климатът се запазва през последния месец

През юли 2008 г. общият показател на бизнес климата се понижава с 0,9 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-ниските оценки на мениджърите в търговията на дребно и сектора на услугите, съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).
Бизнес климатът в страната остава благоприятен, като стойността на показателя е с 18,7 пункта над дългосрочната си среда.
Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ през юли запазва нивото си от предходния месец. Мненията за настоящото бизнес състояние на предприятията са по-умерени в сравнение с юни, като очакванията на стопанските ръководители за следващите шест месеца са то да се подобри.
През юли средното натоварване на мощностите в промишлеността е 74,4%, което е с 1,3 пункта под априлското равнище. Очакванията на мениджърите за износа през следващите три месеца са той да се запази (76,6% от предприятията) или да се увеличи (18,2%).
Относно продажните цени около една четвърт от предприемачите в отрасъла предвиждат увеличение през следващите три месеца.
През юли 2008 г. стопанската конюнктура в строителството остава благоприятна. Предвижданията за строителната активност са тя да се увеличи (47,4% от предприятията) или да остане същата (48,7%), като се прогнозират и повече нови поръчки през следващите шест месеца.
Същевременно обаче последната анкета отчита увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията.
Основен фактор, затрудняващ дейността на предприятията, е конкуренцията в отрасъла, като със съществен негативен ефект са също недостигът на работна сила, цените на материалите и финансовите проблеми.
Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ пада с 3,4 пункта в сравнение с предходния месец. Това понижение се дължи на по-умерените оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията.
Подобно изместване на мненията се наблюдава и по отношение на очакванията за поръчките към доставчици и продажбите през следващите три месеца.
С най-голяма тежест сред причините, затрудняващи развитието на бизнеса в отрасъла, продължават да бъдат конкуренцията в бранша, недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда. По отношение на продажните цени нараства делът на мениджърите, които предвиждат тяхното покачване през следващите месеци.
През юли стопанската конюнктура в сектора на услугите остава сравнително благоприятна. Съставният показател „бизнес климат“ тук се задържа над дългосрочната си средна стойност, макар че през последния месец се понижава с 5,5 пункта.
Това намаление се дължи главно на изместване на прогнозите на мениджърите по отношение на очакваната бизнес ситуация в посока от „подобрение“ към „запазване на същата“.
Дейността на предприятията от сектора на услугите се затруднява предимно от конкуренцията в бранша (според 55,5% от ръководителите на предприятия), като същевременно се засилва влиянието на несигурната икономическа среда (по мнение на 1/4 от тях).В сектора на услугите няма инфлационни очаквания.
netinfo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *