Бил Гейтс отново е най-богат в света

~Основателят на „Mайкрософт“ Бил Гейтс отново е начело в класацията на най-богатите хора на света след четиригодишно отсъствие от върха. Това показва публикуваната годишна класация на милиардерите по света за 2014 година на американското списание Forbes.

Общото нетно богатство на Гейтс e оценeно на 76 млрд. долара за тази година, като в сравнение с предходната класация богатството му се е увеличило с 9 млрд. долара. Бил Гейтс е заемал първото място в класацията на Forbes в продължение на 15 от последните 20 години.

Основателят на „Майкрософт“ измества от първото място мексиканския телекомуникационен магнат Карлос Слим, който оглавяваше класацията в последните четири години. Богатството на Слим се оценява на 72 млрд. долара.

Испанският търговец на облекло Амансио Ортега (известен най-вече с модната верига Zara) запазва третото място за втора поредна година, увеличавайки аванса си пред Уорън Бъфет, който отново е на четвърто място. Състоянието на Ортега се оценява на 64 млрд. долара, а на Бъфет – на 58.2 млрд. долара.

Челната петица завършва мажоритарният собственик на софтуерния гигант Oracle Лари Елисън, чието лично богатство е оценено на 48 млрд. долара.

Американският „владетел на хазарта“ Шелдън Аделсън добави 11.5 милиарда, което му помогна да се завърне в челната десетка на най-богатите хора на планетата от 2007 г. насам.

Общо по света има 1645 милиардери, което е рекорд. Другият рекорд на Forbes e свързан с нарастването на доходите на влезлите в топ 20 на класацията. Докато през 2013 г. са били необходими 23 млрд. долра, за да се попадне сред първите 20 на най-богатите в света, през настоящата година долната граница за тап 20 е 31 млрд. долара.

Най-много пари през последната година е спечелил Марк Цукърбърг. Богатството на основателя на Facebook се е увеличило повече от два пъти за година и достига 28,5 млрд. долара.

Най-много милиардери продължава да има в САЩ – 492 души. Европа е на второ място с 468 милиардери, докато в Азия има 444.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *