БНБ отваря врати

На 11 и 12 април от 8.30 до 17.00 часа гостите ще могат да разгледат залата на Управителния съвет и кабинета на управителя на банката, да се снимат на сувенирна банкнота със своя лик и собственоръчно да си отсекат сувенирна монета, съобщиха от институцията, цитирани от Фокус.
Много страни могат само да мечтаят да имат такова състояние на финансите, заяви гуверньорът на БНБ Иван Искров пред БГНЕС. Така Искров оцени финансовата ни система по време на световната финансова криза. Според него чуждестранни институции и медии правят търговия със страховете на хората по време на кризата.
От неговата пресслужба уточниха, че по време на двата отворени дни са приготвени и специални презентационни щандове, информиращи за дейността на Националния кредитен регистър, Националния център за анализ на банкноти и монети и икономическите анализи и прогнози на експертите от БНБ.
Четирима студенти, обучаващи се в образователно-квалификационните степени „бакалавър”, ”магистър” и „доктор”, от професионалните направления: „Право”, „Икономика”, „Администрация и управление”, „Право” и „Информатика и компютърни науки” ще получат стипендии от БНБ. За период от 10 месеца стипендиантите, степен „бакалавър”, ще получат 300 лв. месечно, а стипендиантите, степен „магистър” ще получат 500 лв. Основната цел на стипендиите е да бъдат подпомогнати студенти и докторанти да специализират и разработват теми с важно значение за дейността на БНБ, а в перспектива и да бъдат привлечени на работа в централната банка.
БНБ ще издаде Сборник документи, т. 5, който обхваща периода от 1948 г. до 1990 г.включително и ще излезе в четири части (4 самостоятелни книжни тела) с общ обем приблизително 2800 страници. Този том е необикновен в няколко отношения. БНБ ще издаде и Каталог за монети и Каталог за банкноти, съдържащи всички емитирани банкноти и всички отсечени монети от създаването на БНБ до днес.
На 12 юни 2009 г. ще се проведе тържествен юбилеен концерт, на който се очаква да присъстват ръководители на български държавни институции и управители на централни банки от Европейския съюз, Балканския регион, САЩ, Япония и Русия. Приветствия ще бъдат поднесени от Георги Първанов, президент на Република България и Жан-Клод Трише, президента на Европейската централна банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *