БНБ отне разрешителното на Корпоративна търговска банка

Според заповед на подуправителя на БНБ е било позволено на КТБ да включи в капитала си 35 млн. евро, привлечена по договор за заем под формата на подчинен срочен дълг, сключен през март т. г. между банката и „Технологичен център – Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)” АД. По време на проверките в КТБ в периода 4 юли – 14 октомври т. г., е установено, че банката е финансирала непряко заемодателя, и цялата вноска от него към КТБ по договора е направена със средства, осигурени от самата банка. Това е станало чрез договори за кредит и различни банкови преводи. По договори за кредит /15 000 евро/ с „Дунарист” сумата е изцяло усвоена и преведена по сметка на ТЦ-ИМЕ. Парите от заем за 6000 евро, отпуснати на „Търговски парк Тракия” също са преведени в тази сметка. В сметка на „Кен Трейд” са отишли 5000 евро, отпуснати като кредит на „Планасат”. Оттам парите са били прехвърлени на „Хидроенергийни проекти” ЕООД, а от неговата сметка – към „Бромак” на Цветан Василев. По договор за заем с „Ривер Инвест” са били усвоени 8000 хил. евро, които са преведени по сметка на „Хедж Инвестмент България”, а оттам – в „Оптима Интертрейд”. По друг договор за заем с „Оптима Интертрейд” в размер на 5000 хил. евро сумата е била усвоена и преведена по сметка на дружеството. Набраните по тези две транзакции общо 13 000 хил. евро са били преведени по сметка на „Бромак”. От своя страна дружеството на Василев превежда 18000 хил. евро на „Сентрал Техно Инвест” ЕАД в КТБ и от него – по сметка на ТЦ-ИМЕ в същата банка. Общо 39 000 хил. евро са били преведени по сметка на банката от „ТЦ-ИМЕ” по договора за подчинен срочен дълг.

Според БНБ, чрез тази сложна схема КТБ непряко е финансирала плащанията към себе си, извършени от заемодателя „Технологичен център – Институт по микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)”. Това е в нарушение на Европейския регламент, който поставя условие към капиталовите инструменти, признавани за капитал от втори ред, предоставянето на заема да не е финансирано пряко или непряко от банката.

За изброените нарушения е сезирана Софийска градска прокуратура. На 27 октомври т. г. й е бил изпратен докладът на БНБ от надзорната инспекция, проведена в КТБ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *