Богаташи превзеха резиденциите на властта

ВИП базата в Евксиноград пълна чак до есента

Стотици хиляди гости ще изпълнят Българското Черноморие и това лято. Хотелите са резервирани още отсега. Богатите ще се уредят на чисти и спокойни места или у нас, или в чужбина. За останалите остават българските „мурафети“ като събиране на незаконни такси, мръсни и претъпкани плажове, наблъскани като сардели бетонни грамади. Това е положението.

–––––––––––––––––––––––––––

Баровци окупираха още отсега местата за почивка в елитната резиденция „Евксиноград“ чак до 10 септември, съобщи за „Стандарт“ вчера управителят на резиденцията Стефан Капитанов. Резервации се правят само чрез отдел „Представителен“ към Министерството на държавната администрация, обясни той.

Цените за нощ са 250 лева в големи и 130 лева в малки апартаменти. В луксозните бунгала на брега на морето се плащат по 120 лв. за човек на ден.Елитната правителствена база разполага с 34 апартамента, 3 вили и 8 стаи в хотелския манастир. Другите екстри са на почти народни цени – джакузито е 2 лева, а 10 лева на час се плаща за игра в единствения във Варна покрит тенис на корт.

Редовни ВИП гости на бившата лятна царска резиденция са посланиците на САЩ, Швейцария, Украйна, дипломати със семействата си, шефове на наши и чужди фирми. В момента почиват финландски гости.

Самият дворец Евксиноград не предлага нощувки от 1998 г., когато за последно в него е спал президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев.

В лятната резиденция са разрешени само групови посещения с билети по 5 лева за възрастни и 3 лева за деца и учащи.

Цените и менюто в ресторант „Евксиноград“ се сменят на всеки 15 дни. Евтини кюфтета за депутати вече няма, установи репортерска проверка на „Стандарт“. Сред кулинарните изкушения на елитната кухня са раци с мариновани горски гъби и орехи, билкови палачинки, пъстърва с масло и бадеми, агнешки котлети, запечени с коричка от маслина и сирене „Фета“ с бекон и риган. Салати и предястия са от 4,50 – 5 лева нагоре.

Бутиково вино „Евксиноград“ пък пият вече и в Чикаго, след като единствената държавна изба у нас направи първия си износ през май на 10 хиляди бутилки от 8 асортимента. Виното е собствена реколта от 2003-а и 2005 година.

Сега избата пуска оферти и за Русия, където има интерес към елитния коняк „Евксиняк“ за скъпите локали там.

Шест хиляди туристи са посетили избата „Евксиноград“ от началото на годината досега, изтъкна шефката й Гинка Андонова.

Кръстина Маринова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *