Брокери очакват жилищата под Витоша да поскъпнат с 5-10%

Увеличение на цените на жилищата в южните квартали на София очакват брокери. Причината е в повишеното търсене и в „съживяването“ на замразени проекти. Апартаментите под Витоша биха могли да поскъпнат с 5 до 10%.

„В годините, непосредствено преди кризата, най-активни опити за строителство имаше в райони като „Манастирски ливади“, „Студентски град“, „Витоша“, „Кръстова вада“. Днес някои проекти там се възобновяват, като за немалка част от тях има купувачи дори преди акт 16. Това е и причината да ставаме свидетели на ръст в активността, който ще се запази и през следващата година“, казва Георги Пейчев, мениджър в Имотека. Според него броят на замразените проекти в района на южната дъга на столицата в периода 2007 – 2009 г. е бил по-съществен. В тези квартали винаги е имало интерес от страна на купувачите, но с развитието на метрото търсенето все повече се насочва към „Младост“ и „Люлин“. В тези райони обаче качествените имоти се изчерпват и интересът се насочва и към други райони.

Според брокерите инфраструктурата в южните части на столицата също позволява бърз достъп до центъра. А близостта на планината е предимство, от което останалите квартали са лишени. Плюс е и развитието на търговската и бизнес зона по бул. „България“, „Черни връх“ и южната дъга на околовръстния път. Пример за раздвижването в южните райони е един от възобновените проекти до бул. „България“. Макар да се предлага на пазара от около месец, 20 от апартаментите в комплекса вече са продадени, и то преди акт 16.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *