БСП: ГЕРБ продават златни активи за трохи

Тя уточни, че в списъка за приватизация са „Арсенал“, „Терем“, „Техноекспортстрой“, „Булгартабак холдинг“  и остатъчните пакети от електроразпределителните дружества – 240 млн. лв. По думите й толкова са парите, залегнали в плана на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол, предаде „Фокус“.

„Целта на приватизацията е предприятията да станат по-конкурентоспособни. Целта на правителството е друга. Не сме съгласни и с целта на тази приватизация – не работи икономиката, затова управляващите ще продават, за да си осигурят пари в бюджета“, каза още депутатката от Коалиция за България, цитирана от БГНЕС.
Според нея обаче кабинетът пристъпва към тази приватизация и в нарушение на закона за Сребърния фонд. „В критериите няма и дума за социални ангажименти – всичко е оставено за периода, в който ще се подпишат приватизационните договори с бъдещите купувачи. Твърде висока цена ще плати и българската икономика и българските работещи”, заяви още Нинова.
Колегата й Михаил Миков пък коментира евентуалната възможност, която правителството обсъжда, за еднократна финансова помощ за пенсионерите от 136 лева.“Очевидна невъзможност за стабилно увеличаване на доходите – не може по друг начин да се коментира идеята за такъв бонус“, заяви социалистът. По думите му това етапна идея на управляващите за успокояване на общественото мнение на пенсионерите и хората с минимални доходи, въпреки че по-рано днес социалният министър Тотю Младенов отрече това да е предизборен ход, с което предизвика единствено точно това съмнение.
От левицата настояха за трайно увеличаване на доходите  на хората, като се взимат предвид ръстът на инфлацията и на цените, защото еднократната помощ не решава проблемите. От БСП ще настояват и при бъдеща актуализация на бюджета да бъдат предвидени средства и за повишаване на минималната работна заплата.
На въпрос за обвиненията срещу съпартийката му със свален имиунитет Емилия Масларова Миков заяви: „Въздържаме се да коментираме конкретни съдебни решения, но не може да не предизвиква смущение начинът, по който се събират доказателства по такива дела. Това е само поредното, в което се сглобяват доказателства“.   На днешното заседание по процеса и следващият свидетел на прокуратурата, вече втори, се отрече от показанията си.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *