„Булгаргаз“ предложи природният газ да поскъпне с 6,6 % от 1 април

Ако Държавната комисия за енерийно и водно регулиране одобри искането, през следващите три месеца хиляда кубически метра синьо гориво ще струват 543 лева без ДДС. От газовата компания аргументират исканото увеличение с поскъпването на алтернативните горива на международните пазари.
Парното и топлата вода трябва да поскъпнат с около 4 процента от април, ако Държавната комисия за енергийно и водно регулиране одобри искането на „Булгаргаз“ синьото гориво да скочи с 6.6 на сто. Най-вероятно обаче поскъпване на топлоенергията от следващия месец няма да има, каза за „Хоризонт“ заместник-председателя на Асоциацията на топлофикациите Валентин Терзийски.
„Предложеното от „Булгаргаз“ увеличение от 6.6%, ако бъдат реално определени цените на електро и топлоенергия, ще доведе до поскъпване с около 3.8% на тези цени. Смятам, че първо регулаторът няма да одобри 6.6, най-вероятно ще изпълни това, което анонсира по-рано около 5% да бъде увеличението и съответно няма да има промяна в цените на електрическа и топлинна енергия, произвеждана от нашето дружество. По-трудното решение ще бъде 1 юли, когато ще има по-пълно отразяване на цените на петролните деривати върху цената на природния газ и тогава се надяваме да бъдат коректни към цените на всички дружества по веригата „, заяви Терзийски.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *