Бум на туристи в селата от горното поречие на река Арда

Пълни с туристи са селата от горното поречие на река Арда, съобщи радио Фокус – Смолян. Преобладават българските туристи от София, Бургас и Варна, но има и много чужденци.

Почти всички хотели и къщи за настаняване на гости за запълнени на 100% за всички четири почивни дни. Най-много са туристите в селата Арда, Могилица и Смилян.
Паркингът под пещера Ухловица буквално бе задръстен от автомобили и автобуси с туристи, дошли да разгледат природното образувание, част от 100-те национални туристически обекти. По данни на уредника на пещерата Юлиян Хаджиев, само за последните два дни образуванието е посетено от над 700 души.
Голям интерес има и към посещението на необлагородените за разглеждане пещери в горното поречие на река Арда. От клуба за екстремен туризъм „Мурсалица” посочиха, че в рамките на четирите почивни дни броят на туристите, преминали през някои от маршрутите за екстремни преживявания, е по-голям отколкото през целия месец юли.
В село Арда туристите предпочитат предимно разходка сред природата с кон или пеша, като най-предпочитани са маршрутите до извора нарека Арда или до връх Ком.
Ниските цени, красивата природа, а и хубавото време са основната причина за големия интерес към горното поречие на река Арда. Нощувките са на цени от 10 до 30 лв. в зависимост от категорията на мястото за нощувка.
Четирите почивни дни дадоха възможност и жителите в селата да приберат земеделската си продукция. На много места по пътя Смолян- Арда, главно около нивите масово се продаваха картофи и фасул, които туристите купуват.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *