Бъдещата монетарна политика на централните банки порази йената

Йената потъна до 4-месечно дъно срещу долара. Ниско доходната японска валута е притисната от сигналите за увеличено търсена на рискови активи и различаваща се монетарна политика на централните банки. Инвеститорите зарязаха и австралийския долар след изказването на председателя на централната банка, че е открит към интервениране с цел отслабване на валутата.

Кросът евро/йена нарасна до 136-54, най-висока точка след октомври 2009. Долар/йена достигна 4-месечен връх от 101.36, което е близо до върха от юли месец на 101.54. Няма причина инвеститорите да спрат да продават йената, която използват за финансираща валута за разносната търговия, след като Японската централна банка се е ангажира в четвъртък за пореден път да поддържа изключително благосклонна монетарна политика. В допълнение има очаквания, че ЯЦБ може да добави нови стимули през следващите месеци с цел постигане на инфлация от 2% и да компенсира фискалното бреме идващо от увеличението на данъците върху продажбите, което ще влезе в действие от месец април. Днес управителя на ЯЦБ Харухико Курода потвърди, че централната банка има готовност да предприеме необходимите действия ако рисковете за икономиката заплашат постигането на инфлационната цел.

За разлика от Япония и въпреки че има несигурност кога точно Федералния резерв ще стартира намалението на стимулите, мнозина дилъри очакват от Фед да започне редукциите около март 2014 година или дори и по-рано. Стенограмата от заседанието на Фед през октомври, която беше оповестена в сряда, показа че централната банка е на път да започне намалението на месечните покупки на облигации на стойност 85 милиарда долара на някое от следващите заседания ако икономическите условия го позволяват.

Подобрените условия за покупки на рискови активи вероятно също провокираха търгуващите да скъсяват йената. Последните технически пробиви и свързани с опции парични потоци допълнително дадоха сила на долара. В четвъртък индекса Дау Джонс затвори на рекордно високи стойности над 16000, докато японския бенчмарк Никей достигна днес 6-месечен връх. Такива печалби на акциите увеличават апетита на инвеститорите за рискови позиции и оказват натиск върху ниско доходната йена. Това може да доведе с лекота до покачване на долара до 115 йени в рамките на следващите 6 до 12 месеца, най-вече заради различните монетарни политики в двете икономики. Най-важният елемент за такива движения са очакванията на търгуващите, че ЯЦБ ще компенсира увеличението на данъците с нови монетарни облекчения. Ключов риск е ако ЯЦБ разочарова и не потвърди тези очаквания. Днес долар/йена се котираше на 101.05 в сутрешните часове.

Част от причините за скока на долара срещу йената в четвъртък бяха спорадичните покупки на зелените пари идващи от задействането на стоп ордери. Днес долара разшири печалбите си със задействането на нови стоп ордери между 101.20 и 101.30. Едва след тези нива се появиха слухове за някои оферти за продажби на долари. Риск за покачването в двойката представлява един евентуален спад на доходността по 10-годишните американски държавни облигации.

Евро/долар е почти без промяна на 1.3474 и се държи над дъното от вчера на 1.3399. Единната валута получи известна подкрепа от опровержението на статия от председателя на ЕЦБ Марио Драги, която гласеше, че централната банка активно обмисля възможността за намаление на лихвите си до под нулеви нива.

Австралийският долар падна до ново две и половина месечно дъно и остава под натиск след изказване в четвъртък на управителя на местната централна банка Глен Стивънс, че е открит към възможността за интервенции на пазарите с цел поевтиняване на валутата. Въпреки, че Стивънс ясно изрази позицията си, че интервенцията води до някои рискове, пазарите така или иначе бяха в настроение за продажби на австралийския долар особено след доклад показал, че фабричния сектор в Китай е нараснал през ноември с по-слаба скорост. Австралийският долар се разменя за 0.9186 срещу американския си съименник при по-ранен спад до дъно от 0.9177.

Седмица на голям спад на златото

Златото се отправя към най-голям седмичен спад за последните два месеца, тъй като силните икономически данни от САЩ и несигурността около момента в който Федералния резерв ще оттегли стимулите изпратиха метала до най-ниски нива след началото на месец юли.

Днес метала се търгува около 1243 долара за тройунция, а вчера удари ново четири и половина месечно дъно на 1236.29 долара. Възможно е на сегашните нива да последва известна консолидация. Към този момент златото и среброто отчитат обезценка за седмицата от 4%.

Натискът от продажби на метала не е толкова силен колкото през първата половина на годината заради уверенията на висши представители на Фед, че стимулите ще продължат да съществува по-дълго време. Положителните обаче данни от икономиката притискат цената, тъй като се увеличават аргументите за редукция на стимулите.

Броят на американците търсещи първоначални молби за помощи срещу безработица спадна рязко през миналата седмица, а фабричното производство в страната достигна 8-месечен връх в началото на ноември, което загатва за сила на икономиката. Несигурността около времето когато ще бъдат намалени стимулите накара инвеститорите да изтеглят една част от активите си в златото и това доведе до спад на цената на жълтия метал с 25% през тази година.

Джанет Йелен, вероятния следващ председател на Фед, заяви миналата седмица, че ще настоява за продължение на ултра благоприятната монетарна политика докато няма налице увереност за трайно икономическо възстановяване, което би поддържало създаването на работни места.

Активите на най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust спаднаха в четвъртък с 3.6 тона до 856.71 тона злато. Това е най-ниско ниво от началото на 2009 година. Отливът на парични потоци през тази година е от общо 450 тона злато.В момента търсенето от физическия сектор започна леко да нараства заради спада на цената, но много купувачи все още не бързат да се включат, тъй като очакват нови спадове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *