Българинът се страхува да използва интернет банкиране

За разлика от Централна и Източна Европа, където този процент е около 30-35. Данните представи зам.-директорът на „Банкиране на дребно“ в УниКредит Булбанк Цветанка Минчева вчера.
При дребния бизнес тенденциите не са много по-различни. В България средно 18% от фирмите се разпореждат с финансите си през мрежата, докато в Централна и Източна Европа над 50% от малките компании ползват този начин.
В същото време според изследване на УниКредит транзакциите през гишета в банковите клонове намаляват значително. През 2009 г. 31% от тегленията са се осъществили в офис на банка, докато през 2010 г. те са паднали до 25 на сто. За миналата година над 10 млн. транзакции са били извършени само през банкомати.
В България обаче повече от половината от паричните трансфери се извършват през гишета, а едва 25 на сто се правят извън банката, предимно през терминали. В Югоизточна Европа плащанията на гише са 64%, а в Централна и Източна Европа – около 42%.
У нас клиентите на банките все още масово предпочитат банковите филиали, вместо да използват интернет, когато купуват различни банкови продукти. Експерти коментираха пред „Сега“, че страната ни е сред първите места по сигурност на онлайн банкирането.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *