България с най-разхлабена политика

България е една от страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), които в най-голяма степен са разхлабили фискалната си политика през последните дванайсет месеца. Това каза Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк при представяне на последния анализ на италиянската Уникредит Груп за икономиките на страните от региона. По думите му това е направено, за да се смекчи ефекта от глобалната криза, създавайки се стимули за по-голямо вътрешно потребление.

Този ефект обаче не е цялостно абсорбиран, тъй като средствата не са насочени по най-ефективния начин. Използвани са за проект като АЕЦ „Белене“, ползите от който не са ясни. Той стимулира руската, а не българската икономика, тъй като средствата се изразходват за закупуване на стоки и услуги от Русия, а не от България, посочи още Павлов.

Той каза още, че би използвал тези средства за реформи в образованието и здравеопазването, въпреки че ефектът от това ще бъде видим след седем-осем години.

През тази година хватката на рецесията ще продължи да се затяга, е прогнозата на Уникредит. За България се очаква спад на БВП от 6% за 2009 г. и 3% през следващата година.

Най-лошото за икономиката на България предстои и изгледите за възстановяване към момента изглеждат неясни и сравнително отдалечени във времето, каза Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк. Ако не се намери начин да станем по-ефективни и производителни като икономика, перспективите за дългосрочно устойчиво развитие не са добри, посочи Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на банката. Необходими са мерки, които да позволят на изхода на кризата за света и за България да започнем устойчиво развитие, посочи още той. По думите му очевидно секторите, който до сега бяха двигател на растежа – финансовия сектор и този на недвижимостите, вече няма да бъдат.

Според консенсусната прогноза на икономисти през тази година спадът на БВП за България ще бъде от 2.9%, а през следващата – от 0.6%.

Според прогнозите на икономистите на Уникредит Булбанк българската икономика ще премине през по-продължителен период на икономически растеж под потенциалния в сравнение с останалите страни от ЦИЕ. Недостигът на чуждестранен капитал ще се отрази по-тежко върху българската икономика, отколкото върху останалите нововъзникващи пазари в ЦИЕ.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *