Българската криза – ненарастване доходите и покачване на безработицата

Кризата в България ще се прояви най-силно в ненарастване на доходите и увеличаване на безработицата.
Това казаикономистът Александър Божков и бивш зам. министър председател и министър на икономиката,койтобе гост в предаването Тази сутрин набТВ.

Божков посъветва потребителите и бизнеса даограничат своите разходи. Ако ви е стар телевизора не купувайте нов, ако имате пари ги дайте в депозит, те ще ви носят доходност, а не си купувайте нова кола, тя няма да ви донесе доходност, а и сега лизинга много поскъпна,препоръча икономистът.

Същият съвет дойде и от другия гост в предаването -финансистът Емил Хърсев,койтопризова бизнеса и потребителите“Свивайте се!“. При криза правилото е „Парица-царица“.

Според него обачекризата носи и полза. Днес акции могат да се купят за стотинки. Но не правете експерименти, категоричен бе Хърсев.

И според двамата експерти в момента не е разумно депозитите в лева да се превръщат в друга валута.

Божков посочи, че практически българският лев не съществува, той просто е половин евро. Натискът върху пазара ще продължи данамалява цените, но вБългария дефлациятаняма да е силно изразена, поради тенденцията към догонване на европейските цени.

Според него в южната част на Европа, както и в България се харчи като за последно, но това си е традиция за разлика от САЩ, където потребителският пазар се е свил.

Нашата страна е извън интереса на големите играчи на световните пазари, отбеляза Хърсев.

Рецесията у нас се усеща вече особено в металургията и шивашката промишленост, тъй като в голямата си част те произвеждат за чужбина, отбеляза Божков.

Александър Божков беше категоричен, че България трябва да има специална политика към инвеститорите. Тя по привлекателност се намира между Сирия и Мароко, уточни той. Интересът на инвеститорите към страната ни не е бил специален, а е бил част от тенденцията в световен план за сериозно инвестиране до сега.

Божков посочи, че е против чуждите инвеститори да имат привилегии, но те трябва да имат улеснения по отношение на администрирането, което ги затруднява и отблъсква.

Икономистите бяха единодушни -голямото проявление на кризата ще бъде в затягането на ликвидността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *