Български специалист по ипотеки пази клиентите си от опасни рискове

Българинът иска най-доброто, но е важно като си купи имот, да не го изгуби след година. Това казва българката Руска Миланова, мениджър по ипотеки в National bank на Канада. Моята отговорност е да проверя стриктно кой какво може да си позволи и да му помогна да вземе най-правилното решение, според средствата, с които разполага, казва специалистката.

На първата среща с клиент тя го пита какво иска, каква сума е готов да инвестира с имота, за колко време смята да го изплати и какво ще прави с него след 5 години. Когато знам отговорите на тези въпроси, лесно се прави калкулацията, казва Руска.
Един от рисковете в Канада е да се капарира имот, без да е сигурно дали купувачът ще получи финансиране. При отказ, той не само губи капарото, но може да бъде даден и на съд. Затова винаги се съветвайте с финансов специалист, преди да тръгнете по огледи, препоръчва Миланова.
Спад в търсенето на ипотеки в Канада през тази година няма, нещо повече – къщите, предлагани за продан са малко, а оттам и цените вървят нагоре. „Лихвените проценти са още ниски и това кара хората да мислят, че икономиката е стабилна и могат да си позволят да купуват. Истината обаче е, че стабилизация на икономиката няма, а процентите се контролират от банките”, коментира Миланова пред изданието на сънародниците ни в Канада „Български хоризонти”. Това води до риска, ако след пет години лихвите скочат дори само с един пункт, много хора да не са в състояние да обслужват ипотеките си.
Според Миланова изходите от изкуствено завишените цени на имотите са два – или да се стигне до срив на пазара, което е съмнително да се случи, или Централната банка бавно да започне да повишава основния лихвен процент. Според специалистката, в бъдеще банките ще спрат да отпускат заеми за имоти, които нямат стойност. Под такава заплаха са основно апартаментите и някои къщи. И в момента има райони в Торонто като Блур, Бей стрийт и в даун таун, за които ипотечни заеми просто не се отпускат. Миланова казва, че сега е златното време за продавачите, които могат да реализират сериозни печалби. В много от случаите за един имот наддават по 10-15 души, така цената му скача дори със 100000 канадски долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *