Корпоративна търговска банка ще отвори най-рано на 21 септември

Корпоративна търговска банка и дъщерната й „Креди Агрикол“ няма да отворят поне до 21 септември. Това става ясно от съобщение на Българската народна банка. „Поради липса на съгласие около предложения от централната банка и правителството законодателен подход, обсъден преди това с експерти на основните парламентарни политически сили, за намиране разрешение на проблемите в банковата група КТБ и за фирмите и гражданите, които имат депозити в нея над 196 хиляди лева, Българската народна банка продължава работа по процедурата на специален надзор. Съгласно сега действащата законова база (чл. 115, ал.3 от Закона за кредитните институции), максималният срок на специалния надзор е до 6 месеца, но в конкретния случай БНБ е наложила срок от 3 месеца”, се казва в изявлението на БНБ.
КТБ и „Креди Агрикол” бяха поставени под специален надзор на 21 юни и според първоначалните намерения те трябваше да отворят за клиенти на 21 юли. Тримесечният срок означава, че те ще заработят на 21 септември, а ако се приложи допустимият по закон срок от шест месеца, банките ще обслужват клиенти чак от 21 декември.
Според сега действащото законодателство защитени са граждански и фирмени влогове до 196 хил. лв. Преди дни министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев настоя това да се промени, тъй като много държавни дружества ще загубят от своите сметки в Корпоративна търговска банка. Различни политически сили вече предложиха поправки в закона, които да позволят прагът на държавно гарантираните влогове, който в момента е 100 хил. евро, да се вдигне.
Сегашният ред на обезщетяване на влогове в КТБ се запазва, съобщават още от централната банка. Това обаче ще стане след като изтече тримесечният срок на особен надзор.
Ако БНБ отнеме лиценза на КТБ, според Закона за гарантирането на влоговете в рамките на 20 дни трябва да започне изплащането на депозитите до 100 хиляди евро.
Както Financebg.com съобщи, БНБ вече е започнала процедура за кандидатстване на България за членство в единния надзорен механизъм на Европейския съюз. Вече е осъществен контакт с Изпълнителния съвет на Европейската централна банка за подготовка на разговор между държавния глава Росен Плевнелиев и президента на ЕЦБ Марио Драги. Стартирани са и разговори с председателя на Европейския банков орган Андрея Енрия, за да започне преглед на качеството, капацитета, практиките и процедурите на управление „Банков надзор“ в БНБ. Това е независим одит, който да анализира дали БНБ си е вършила добре работата или също има вина за кризата с КТБ заради недостатъчен контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *