Бюджетите на НЗОК и ДОО влизат на обсъждане в парламента

© Снимка:БГНЕС

Важни обсъжданиясе провеждат днес в Народното събрание

Бюжетите на Националната здравноосигурителна каса и на Държавното обществено осигуряване за 2010-та година ще разгледа днес парламентът.

Общо 2 милиарда 519 милиона 211 хиляди лева са приходите и трансферите на Националната здравноосигурителна каса, според проекта на бюджет. От здравноосигурителни вноски ще се съберат 1 милиард 560 милиона, 940 милиона ще са трансферите от Републиканския бюджет. Разходите на Касата са намалени с 18 и половина процента. Вноската за здраве остава 8 на сто.
В бюджета на Общественото осигуряване догодина се залага вноската за пенсия да се намали с 2 процента. От юли пенсионерите над 75 годишна възраст ще получават месечна добавка „Старост“ – до 50 лева диференцирано, също от юли се увеличава и вдовишката добавка от 20 на 25 на сто.
Пенсиите няма да се увеличават до средата на годината. След това правителството ще реши с колко да ги повиши, ако има приходи в бюджета. Запазва се таванът на пенсиите – 700 лева.
Остават същите като тази година обезщетенията за безработица и обезщететенията за майките с малки деца. Увеличават се минималните осигурителни прагове за част от икономическите дейности.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *