Вайденфелд: Вероятността, британците да останат в ЕС е 100%

Дейвид Камерън ще посети Берлин, съобщават от онлайн изданието на Wirtschafts Woche. Британският премиер иска да преговаря за реформите в ЕС. Това е нещо, което се очакваше, казва политологът Вернер Вайденфелд. Той подчертава: „ЕС трябва да направи своите отстъпки към Камерън“.

Британският премиер Дейвид Камерън е на политическо турне из Европа, за да намери партньори за своите изисквания за реформи по отношение на Европейския съюз. Първите му спирки бяха в четвъртък във Франция и Холандия. В петък Камерън пристига в Берлин.

„Статуквото не е достатъчно добро“, заяви Камерън след проведения разговор с френския президент Франсоа Оланд в Париж. Той се надява, че Европейският съюз е достатъчно гъвкав и изобретателен за разработването на съвместни стратегии за това общността да бъде по-успешна и по-конкурентна. Оланд подчерта, че Франция желае Великобритания да остане в ЕС. „Въпреки, че е важно да се зачита волята на народа“, каза френският президент, имайки предвид предстоящия референдум относно оставането на Великобритания в ЕС.

Вернер Вайденфелд, директор на Центъра за приложни политически изследвания на университета Лудвиг Максимилиан увери: „Британците ще останат в ЕС“. „BREXIT-ът е малко вероятен“ е мнението на експерта по Европейската политика Вайденфелд. Защо той е толкова сигурен в това, което Дейвид Камерън цели със своите планове за реформи обяснява в следващото интервю.

Господин Вайденфелд, казахте преди една година в разговор с нас: „Вероятността, британците да останат в ЕС е 100-процентова“.

Към днешна дата имате ли какво да промените в мнението си?

-Не, аз съм спокоен що се касае до моята прогноза. Тя се основава главно на факта, че въпросът за одобрението на Европейския съюз винаги се повдига, когато има интензивни дебати за плюсовете и минусите на общността. Тази дискусия предстои да набира скорост. Според мен няма да има икономически проучвания за икономическото въздействие, просто партиите ще трябва да разяснят пред обществеността какво означава „Brexit“ за кралството, а именно катастрофа.

Какъв ще бъде основният проблем за британците, ако напуснат ЕС?

-Ако Великобритания обърне гръб на Европа, то островът ще бъде изолиран от вътрешния пазар. Това би било катастрофално. Дори сега имаме първите незначителни влияния върху британската икономика, защото има спекулации относно „Brexit“. Фирмите дори смятат да преместват централите си от острова. Ако това стане реалност, Великобритания ще загуби много работни места, както и данъчни приходи и то в застрашаващи размери. С това е напълно наясно и премиера Дейвид Камерън. Той лично между другото никога не каза: „Ние искаме да излезем от ЕС.“

Какво цели Камерън?

-Той е под вътрешнополитически натиск. Ето защо той иска да реформира Европа, като постави като приоритет своите цели. Убеден съм, че Камерън иска да говори за свободното движение на хора в Европа, за социалните помощи, които се отпускат на небританците, както и за това, че Великобритания може да направи компромис.

Има ли вероятност за „Brexit“ тогава, или не?

-Водих продължителен разговор преди време с екипа на Камерън. От неговия лагер са на мнение, че референдумът ще е положителен-проевропейски, казвайки „Да“ за ЕС. Но остатъчен риск винаги остава. И този риск е свързан най-вече с опонентите на Дейвид Камерън, които могат да злоупотребят с въпроса за рефендума. Това би могло да значи и: „Този вот е шанс да се отървете от Камерън“. Като цяло положението все още е неясно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *