„Ваканцията“ за инвеститорите на БФБ продължава

Снимка: Thinkstock/Guliver

След края на търговията днес (26 август) индексите на „Българска фондова борса – София“ (БФБ-София) приключиха разнопосочно.

SOFIX се понижи с 0,34%, достигайки до 449,22 пункта. BG40 се запази на ниво от 154,60 пункта. BGTR30 отчете понижение от 0,43% до 327,39 пункта.

BGREIT регистрира спад от 0,10%, достигайки до 87,99 пункта, а CGIX се повиши с 0,80% и достигна до 101,70 пункта.

Търговията на пазара на акции на БФБ приключи с общ оборот от 614 хил. лв. Книжата на Химимпорт АД-София регистрираха оборот от 73 092 лота, при средна цена от 1.300 лв. за брой. Тези на ТБ Първа Инвестиционна Банка АД-София отчетоха оборот от 10 650 лота, при средна цена от 2.239 лв. за брой.

„Първият ден на новата седмица не показа завръщане на инвеститорите от дългата ваканция, която цари на фондовата борса от средата на миналия месец. Една позиция обаче беше интересна – акциите на Химимпорт привлякоха интерес за покупки, включително и с голяма поръчка в подкрепа на цената. Книжата на холдинга се отличиха с по-висок оборот, но и с голям брой сделки“, коментира Цветослав Цачев, ръководител „Анализи“ в „Елана трейдинг“, пред Econ.bg.

„При останалите компоненти на индекса SOFIX се наблюдаваха сделки в спреда между търсенето и предлагането, а спадът на Индустриален холдинг България (4,3%) и Централна кооперативна банка (2,6%) беше компенсиран от доброто представяне на Монбат. Производителят на акумулатори се качи до 7 лв. след оповестената новина за силен растеж на печалбата през юли“, каза още той.

„Борсовите спекуланти дадоха подкрепа и на акциите на Първа инвестиционна банка, които също добавиха над 1% към стойността си“, допълни експертът.

*Статията е коментарна и не е препоръка за търговия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *