Велчев: До сделката с дълга държавата се държеше като комарджия

Обвинениятаот страна на Муравей Радев за сделката с външния дълг са напълно неоснователни, заяви категорично бившият финансов министър Милен Велчев в ефира на БиТиВи.

По думите му, вътрешна информация за сделката не е изтекла предварително.
„Относно т.нар. загуби, абсолютно безсмислено и неоснователно е да гледаме промяната на валутните равнища след сделката, защото това са показатели, които никой не може да предскаже“, категоричен е Велчев.
Държавата до 2002 година, когато беше променена валутната структура на дълга, беше като един комарджия, който играе на рулетка и залага на червено и черно.
„С валутен дълг в долари, а икономика, работеща в евро и лев вързан към еврото чрез валутния борд, България залагаше дали курсът на долара ще се повиши или понижи“, добави Велчев.
Той призна, че е предлагал такава сделка с външния дълг, но подчерта, че няма информация принц Кирил да го е правил преди него.
Според Велчев синът на Симеон Сакскобургготски е експерт в друга област на финансите.
„Муравей Радев каза няколко неистини. Най-голямата е, че БНБ е била против сделката“, заяви още Милен Велчев.
„Той би трябвало да си спомня, едва ли го е хванала амнезията, че имахме обсъждане в бюджетна комисия на сделката, когато комисията я внесе в НС.
БНБ бе представена на това обсъждане от Мартин Заимов, който по-късно стана кандидат за кмет на София. Заимов тогава изрази своето съгласие с предложението“, уточни Велчев.
„Това, което каза той, е за негово оправдание, аз го разбирам“, контрира от своя страна Муравей Радев, който се включи в ефир по телефона.
Той предложи независима комисия от специалисти да оцени сделката, чийто срок на изпълнение обаче все още не е изтекъл.
Милен Велчев изрази задоволство от предложението и посочи, че по този начин ще отпаднат съмненията, че някой слага чадър над политиката на НДСВ.
„С невъоръжено око личи, че това е дело на ДСБ и Костов“, посочи още Велчев и обясни, че те връщат Муравей Радев на политическата сцена с цел да си измият ръцете.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *