Ветото за заявления за ВЕИ е временно

Ние говорим за евентуално временно преустановяване на приемането на нови заявления за ВЕИ.
Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред журналисти, предаде Агенция „Фокус”. Караджова уточни, че става дума за проекти, които не са влезли в никаква процедура. Тя каза още, че за да се въведе ред и ясни правила това неприемане на заявления ще продължи пет-шест месеца, докато се приеме Националния план за развитие на ВЕИ сектора.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков уточни, че тази мярка, предлагана от Нона Караджова засяга само потенциални проекти, които все още не са започнати.

„Така всички проекти, които са в процедура на оценка по ОВОС, процедура на очертаване на земи, в процедура на издаване на виза за проектиране си продължават”, заяви Караджова.

По отношение на предложенията от Националния план за ВЕИ –предложение на КРИБ , Трайчо Трайков посочи, че всяко предложение може да е контрапродуктивност. По думите му, основните принципи трябва да са състезателност, срочност на разрешенията, а не да се окупират местата без да се реализират инвестиционните намерения и да се въведат гаранции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *