Владимир Каролев: По-добре да се намалят осигуровките, отколкото ДДС

© Снимка:BGNES

Намалявянето на ДДС с 0.5% от тази година е възможна мярка, каза в предаването „12+3“ финансистът Владимир Каролев. Според него в момента трябва да се внимава много за финансовата стабилност на държавата, а не да се действа както при други съседни държави, които са „минали на бюджетни дефицити“ като Гърция и Румъния. „Не знам защо не се учим от техните грешки, а се дава сигнал, че може да се тръгне в тази посока“, каза Каролев.
Според Каролев идеята за харчене на дефицитасе възприема най-вече от левите икономисти. „Бюджетен дефицит означава само едно нещо- че в бъдеще ще се повишават данъците, защото държавата няма откъде да вземе пари, освен от хората. Ако едно семейство харчи повече пари, отколкото изкарва, това означава, че то ги е взело отнякъде. Същото се отнася и до държавата.
По повод идеята за намаляване на ДДС Каролев допълни, че преди да се говори за намаляването на този налог трябва да се говори за намаляване на „най-големият пряк данък в България- социалните осигуровки.“
Ако няма грешки и ако е факт минимален ръст на икономиката, Каролев каза, че е по-добре да се намалят осигуровките отколкото ДДС.
Икономистът допълни, че кандидатстването за влизане в еврозоната е много важно политическо решение.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *