Владимир Путин бил най-богатият човек в света?

Състоянието на президента на Русия Владимир Путин възлиза на 200 милиарда долара, твърди Бил Браудер, изпълнителен директор на Hermitage Capital Management. Числото е впечатляващо, а изявлението на Браудер вероятно е най-цитираното в деловата преса и руския интернет сегмент днес.

Това не е първото публично твърдение за огромното състояние на Владимир Путин. През 2011 г. британското издание „Гардиън” тиражира информацията, че руският президент владее активи за милиарди долари, които принадлежат на руските държавни корпорации. Според данните, личното състояние на Путин е скрито в Швейцария и Лихтенщайн. Твърденията за авоарите на президента се появиха, когато руският политически експерт Станислав Белковски в интервю пред германския вестник „Ди Велт“ заяви, че докато е бил на власт, Путин тайно е натрупал над 40 млрд. долара, което го прави най-богатият човек в Русия и в Европа. Позовавайки се на източници от президентската администрация, Белковски каза, че Путин притежава големи дялове в три руски петролни и газови компании, които са скрити зад офшорни компании. Според Белковски Путин реално контролира 37% от акциите на „Сургутнефтегаз“ – нефтодобивна компания с капитализация 20 млрд. долара, която заема в Русия трето място по добив на петрол. Путин притежава и 4.5% от „Газпром“ и поне 75% от дружеството „Gunvor“ – загадъчния петролен посредник, регистриран в Швейцария и основан от приятеля на президента Генадий Тимченко, твърди Белковски. Той поясни, че името на Путин не фигурира в нито един от списъците на акционерите. „Имаме непрозрачна схема от последователна собственост на офшорни компании и фондове. Крайната им точка е в Цуг (Швейцария) и в Лихтенщайн. Владимир Путин, най-вероятно, е собственик бенефициент“, заяви тогава Белковски.

Вчерашните съобщения за състоянието на руския президент срещнаха силен отпор в руската преса. За човек, който е поне малко наясно с индикаторите на руската икономика и финансовите пазари, е ясно, че изявлението на Браудер е насочено към чужденци, наивни руснаци, или хора от Третия свят, които са слабо запознати с реалната руска икономика и пред които Путин трябва да бъде представен като корумпиран диктатор, коментират финансовите анализатори от Русия. Те припомнят, че дори и в най-добрите времена обемът на руския брутен вътрешен продукт не е превишавал 2 трилиона долара, капитализацията на „Газпром” съставлява 300 милиарда, на „Роснефт” – 100 млрд. долара. През 2014 година международните резерви на Русия са били около 400 млрд. долара, а капитализацията на целия руски пазар на акции – 368 млрд. долара. Трябва, също така, да се припомни, че контролните пакети на тези компании принадлежат на руското правителство или на Централната банка, допълват руските медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *