Властите в Ню Йорк ще разследват краха на Bear Stearns

Главният одитор на Ню Йорк (New York City comptroller), който подпомага управлението на общинските пенсионни фондове в града, ще разследва дали краха на американската банка Bear Stearns е предизвикан от погрешни управленски решения или е следствие на измама. Ако се установи, че има измама, това може да доведе до съдебно дело за възстановяване на щетите, коментира Reuters.
Сривът на акциите на Bear Stearns доведе до загуба от 10 млн. долара за общинските пенсионни фондове, каза одиторът на Ню Йорк Уилям Томпсън. „Мисля, че доста хора са заинтересувани от случая. Дали е просто грешка на мениджмънта, или измама?“, коментира Томпсън.
Щата Масачузетс вече обмисля дали да съди ръководството на Bear Stearns за причинените загуби на общинските фондове в резултат на срива на акциите на банката. JPMorgan купи Bear Stearns на цена от само 2 долара за акция, при положение, че два дена преди това акциите на петата най-голяма банка в САЩ се търгуваха за 30.85 долара.
Общинският пенсионен фонд в Ню Йорк не за първи път търси правата си в съда при такива случаи. Фондът вече съди най-големия заемодател в САЩ Countrywide Financial.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *