Внасяме стоки до ? 500 без налози

След приемането ни в Евросъюза ще можем да си внесем приличен компютър от САЩ, без да плащаме мито и ДДС. Европейската комисия предлага пътуващите със самолет да имат право да пренасят безмитни стоки на стойност до 500 евро. Това стана ясно на срещата в Брюксел на финансовите министри на ЕС. На нея участва и нашият министър на финансите Пламен Орешарски.

Сега влизащите у нас пътници могат да внасят в страната вещи до 100 долара (около 153 лева) без налози. Комисията предлага хората, които пристигат в ЕС през сухопътните граници, да могат да внасят безмитни стоки за 220 евро, вместо сегашните 175 евро. Това касае пътуващите от Турция. Сега стойността на стоките, които внасяме безмитно от южната ни съседка, е близо три пъти по-ниска. Финландия пък предлага ограничението за безмитен внос на всички пътници да бъде 300 евро.

От срещата в Брюксел излезе още една важна новина. Германия заяви, че ще блокира предложението на ЕС да повиши минималния акциз върху алкохола с 31%, предаде АП. Германският зам.-министър на финансите Томас Миров заяви, че Берлин не иска да натоварва германските почитатели на бирата на фона на предстоящото повишение на ДДС през януари. Германските дипломати заявиха, че въпросът е „емоционален“ и Германия може да подкрепи повишението на данъка за алкохола, ако от него бъде освободена бирата. Данъчни промени в ЕС се приемат с единодушие. Испания, Италия и Португалия също са против вдигането на алкохолния данък. ЕК твърди, че ефект от повишение на данъците ще бъде само един евроцент за половин литър бира.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *