Втори януари ясно се очерта като продължение на празниците за родния капиталов пазар

В първия работен ден на новата година акциите на стария континент записват леко понижение, след като за края на 2013г. отчетоха най-големият си ръст от четири години насам.

Втори януари ясно се очерта като продължение на празниците за родния капиталов пазар. Липсата на интерес от страна на инвеститорите логично последва и ниския оборот на БФБ. Индексите приключиха на положителна територия с повишение до 0.4% с изключение на BGREIT който отстъпи с 0.62% до 88 пункта. Оборота не можа да надхвърли 300 хил. лева, а в основата му застанаха сделки с книжата на ”Неохим”АД. Производителят на химически продукти повиши пазарната си оценка с 6.6% и затвори сесията на цена от 56.5 лева за брой акция.

На второ място по оборот със сумата от 35 хил. лева и ръст от 5.71% до 3.7 лева за ценна книга застанаха книжата на борсовия оператор. При по-скромни изтъргувани обеми повишение в стойностите до 2% отчетоха още ”Агрия груп холд”АД, привилегированите акции на ”Химимпорт”АД, ”Монбат”АД, ”ЧЕЗ разпределение България”АД и други.

В негативния сектор със загуби до 0.65% се наредиха ”Софарма”АД, ”Енемона”АД и ”Химимпорт”АД. Годината започна с най-голямо понижение за акциите на ”Петрол”АД, които изтриха 6.78% от пазарната си стойност и приключиха деня на ниво от 3.27 лева цена на затваряне.

Компенсаторният пазар не успя да регистрира нито една сделка. Земеделските бонове се търсеха на цена от 53 стотинки за брой, а записите на 34 и 31 стотинки за лев номинал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *