Във вторник БАКБ става четвъртата публична банка

Кристиян Костов

На 4 март (вторник) на Българска Фондова Борса ще се предложат до 30% от капитала на Българо-американска кредитна банка АД (БАКБ). От банката са определили индикативни ценови граници на предлаганите акции от 24,50 до 33,50 лв. за акция.

Книжата ще се продават на основата на класиране на подадените от инвеститорите поръчки (т.нар. букбилдинг). Подаването на поръчките започна в петък и продължава и днес.

Според данните, публикувани от Българска народна банка (БНБ), към 31 декември 2005 г. БАКБ е 21-та банка в България по размер на общи активи, 12-та по размер на капитала и за последните две години е с най-висока възвръщаемост на активите от всички български банки, включени в статистиката на БНБ.

Българо-американска кредитна банка АД има кредитен рейтинг BB/Stable/B от международната рейтингова агенция Standard & Poor’s.

Също във вторник ще се проведе извънредното Общо събрание на акционерите на Енергоремонт Холдинг АД-София, на което ще се приеме решение за извършване на сделки в особено големи размери (по чл. 114 от ЗППЦК).

Последната сделка с акциите на дружеството бе сключена на ниво от 36 лв. по време на търговската сесия от 29 март.

На 5 април (сряда) е последната дата за сключване на сделки с акциите на ЗД Евроинс АД, в резултат на които приобретателят ще може да упражни правото си на глас в предстоящото събрание на акционерите. Самото събрание ще се състои на 21 април, като на него ще се гласува решение 10% от печалба на дружеството от дейността през 2005 г. в размер на 1,392 млн. лева, да бъде заделена за фонд „Резервен“, а други 3 378.40 лв. – по сметка „Неразпределени печалби от минали години“.

Други 250 000 лв. ще бъдат разпределени за дивиденти, а остатъкът от чистата печалба в размер на 1 млн. лв. ще бъде използван за увеличение на капитала на дружеството чрез издаване на 1 млн. нови поименни безналични акции с право на глас, всяка от които с номинална стойност 1.00 лв. Новите акции ще се разпределят между акционерите съразмерно на участието им в капитала на дружеството до увеличението, без реално внасяне на парични вноски.

Книжата на Евроинс се търгуваха в петък на нива от 4,00 лв. средно.

На 6 март 2006 г. (четвъртък) ще се проведат аукциони за продажбата на неизползваните права от увеличението на капитала на Транскарт и Адванс Терафонд АДСИЦ. При успешно увеличение на капитала той ще нарасне съответно до 7 и 22,1 млн. лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *