В Азия преживява разцвет пазарът на първичните предлагания

Първичните публични предлагания (IPO) на пазарите в Азия преживяват своя разцвет на фона на излизането на местните икономики от рецесия и възстановяването на капиталовите пазари.
Това разчиства почвата регионът да започне да се превръща в основно място за набиране на капитал за компаниите в света, коментират агенциите.
Но за разлика от последния азиатски бум на IPO преди две години, според аналитиците ценообразуването в сегашните условия е ключов фактор, който ще позволи да се избегне последвал срив на цените на акциите, което е от изключителна важност при сегашната неопределеност на икономическата ситуация.
„Инвеститорите запазват желанието си да влагат в акции. Мнозина търсят обекти за инвестиции на наличните си, които продължават да растат“, коментира главният специалист по инвестициите в австралийската Souls Funds Management Франк Виланте. Китай отново е водещ пазар за IPO в региона.
И макар Австралия, Индия и Южна Корея също да привличат множество първични публични предлагания на акции, те не могат да се мерят нито с Хонконг, нито с материков Китай по обем на сделките. Като пример може да бъде дадено най-голямото за тази година IPO – това на китайската China State Construction Engineering Corp. за $7,3 млрд., чиито резултати надхвърлиха и най-смелите очаквания.
При това редица други предлагания не бяха по-малко впечатляващи. Книжата на най-големия китайски строител на жилища завършиха при цена от 6.53 йоана (0.95 долара), регистрирайки ръст от 56.2% от цената на издаване. Най-високата стойност, достигната в течение на търговията, беше 7.96 йоана – покачване с 90.4%. В момента китайските строителни конгломерати заемат водещо място сред кандидатите за провеждане на IPO, тъй като частните инвестиционни фондове и хедж индустрията като цяло бързат да стъпят на този пазар.
В същото време мнозина инвестиционни банкери смятат, че не всички предлагания ще се окажат достатъчно успешни. „Съществуват много предложения, но в условията на забавяне на глобалния икономически ръст, Азия продължава да предлага най-добрите възможности за инвестиции.
Повишеният интерес към борсовата търговия в страната напомня за стойностите от края на 2008 г., коментират анализатори.
Сегашната вълна на „следкризисното инвеститорско стадо“ е причинена от желанието на представителите на средната класа в Китай да участват в очаквания минибум на пазарите, смятат експерти. Ние сме свидетели на съществен потенциал за използване на тези възможности“, посочва шефът на департамента за работа с акции в Morgan Stanley Джъстин Айк.
Според неговите оценки в Хонконг до края на годината могат да бъдат проведени първични предлагания, в хода на които да бъдат набрани $10 млрд. – $15 млрд. В Австралия този показател се оценява за около $5 млрд., а в Южна Корея само за септември са насрочени IPO за $1 млрд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *