В Германия пускат улични автомати за… злато

„Вафли“, но от злато, ще може скоро да се купуват масово от улични автомати в Германия. Компанията TG-Gold-Super-Markt смята да инсталира машини на 500 места, вкл. жп гари и летища, в страната, разказва „Дейли телеграф“.

Базираната в Щутгарт фирма смята да заложи на нарастващия интерес към ценния метал, последвал разочарованието от други инвестиции в условията на рецесия.

Цените на златото от машините – около 30% по-високи от пазарните цени на най-евтиния продукт, ще бъдат актуализирани през няколко минути.

Клиенти, използвали прототипа на автомата Gold to go на летището във Франкфурт са имали избор между 1г златна плочка за 30 евро, 10 г за 245 евро или златни монети.
Камера в машината следи транзакциите и за недобросъвестни купувачи.

„Германците винаги са предпочитали да държат личното си богатство в злато по исторически причини. Поне два пъти са губили всичко“, обяснява собственикът на компанията Томас Гайслер.

Според него е „добре да имаш злато в джоба си в несигурни времена“.

Интересът към ценността е нараснал от началото на финансовата криза, особено в Германия, сочи статистиката.

Според инвестиционен банкер, видял машината на летището, за подобно начинание определено може да се очаква добър пазар.

„Поради кризата има възроден интерес към златото. Освен това е страхотен подарък и за децата – за тях да получат злато е истинска приказа“, смята той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *