В Давос не цари оптимизъм

Тонът на ежегодния икономически форум в Давос обикновено е оптимистичен и конструктивен, но тази година световната икономика там се рисува в черни краски според икономическите наблюдатели. Вина за това има „раненият гигант” САЩ. Според експертите американската рецесия ще продължи по-дълго, отколкото се предполагаше, и ще засегне целия свят.

Швейцарският вестник Le Temps цитира изказването на Нуриел Рубин, според когото „Съединените щати не страдат от настинка, а от пневмония”. Миналата година професорът от Ню-Йоркския университет предупреди участниците в международния икономически форум, че предстои сериозна криза, но тогава никой не му повярва. „Въпросът не е дали ще има спад или не в американската икономика – каза той в тазгодишното си изказване. Предстои й аварийно кацане.” И добави, че „ипотечният балон” всеки момент ще се спука във Великобритания, Испания, Ирландия и Франция.

Още един известен икономист, Стивън Роуч от Morgan Stanley, наля масло в огъня, като оцени намалението на основния лихвен процент от Федералния резерв на САЩ, като ликвидиране на един пробив, което ще създаде нови „балони”.

Много от участниците във форума се опитват да смекчат песимизма, опирайки се на растящата роля на развиващите се икономики като Китай и Индия. Но общото движение на индексите на световните борси надолу потвърждава, че инвеститорите се готвят за спад в световната икономика.

Италианският вестник La Stampa също обръща внимание на песимистичното настроение, обхванало Давос, и се опитва да разбере какво заплашва Европа и Европейската централна банка в резултат на кризата в САЩ. Според някои икономисти европейските власти все още разсъждават над въпроса за последствията от американската криза, други приветстват Жан-Клод Трише и смятат, че ЕЦБ е запазила безупречната си репутация.

Според International Herald Tribune в Давос САЩ са в ролята на „ранен гигант”. Има дори гласове, които критикуват политиката на Федералния резерв и смятат, че тя е посяла семената на днешната криза.

Джордж Сорос заяви, че е свършило времето, когато доларът се е възприемал като валута по подразбиране в световен мащаб.

Някои икономисти, като например Джон Сноу, председател на съвета на директорите на Cerberus Capital Management, продължават да смятат, че рецесията в САЩ ще бъде кратка и повърхностна, вярвайки в издръжливостта на американската икономика. Но немският Der Spiegel счита, че експертите са отчаяни от мега-кризата и вече не са толкова уверени какво трябва да се предприеме.

Популярност придобива идеята за координиране на действията между САЩ и Европа, дори има гласове за превръщането на Международния валутен фонд в международна система за контрол, но практиката показва, че такива гласове се чуват при всяка криза някъде по света, а и досега ведомствата, осъществяващи финансов контрол, като например немското Bafin, работят само в една отделна страна. Като начало за осъществяването на тази идея в Давос се възприема повишаване на ефикасността в сътрудничеството между страните, за да може да се контролират подобни кризи. Но на практика нещата не стоят така – най-крупната световна икономика – американската, предпочита да взима решенията сама, заключава авторът на обзора в inopressa.ru.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *