В Дания заговориха за излизане от европейското сътрудничество в някои области

Дания може да организира през есента референдум за излизането й от една или няколко области на сътрудничеството в рамките на ЕС, съобщи премиерът, цитиран от Франс прес.
„Не изключваме нито една дата. Есента е един от възможните варианти, но може и по-късно“, отбеляза Расмусен. Датата ще бъде определена след консултации с политическите партии.
Това е първият случай, когато Расмусен споменава за възможен референдум през есента, след който Дания да излезе от някои сфери на сътрудничеството на европейско равнище, отбелязва АФП.
До днес датският премиер се ограничаваше да каже, че такова допитване ще бъде организирано до края на мандата на сегашния парламент, който изтича през ноември 2011 г.
След като датчаните отхвърлиха Договора от Маастрихт на референдум през юни 1992 г., правителството договори през декември същата година страната да бъде извадена от четири сфери на европейското сътрудничество – единната европейска валута, общата отбрана, съдебното сътрудничество и европейското гражданство.
Това позволи на властите да организират ново допитване през май 1993 г., на което договорът бе ратифициран.
Расмусен отказа да уточни дали сред предложените сфери на отказ от сътрудничество ще бъде еврото – единната европейска валута, която датчаните вече отхвърлиха на референдум през 2000 г.
Според датския премиер парламентът ще одобри с голямо мнозинство на трето четене в четвъртък Договора от Лисабон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *