В „Ремотекс“ над година си чакат заплатите

Стотици хора, бивши служители на някогашния гигант за жп-ремонти „Ремотекс“, повече от година чакат заплатите си. Съдебното решение се оказва безполезно. Синдикатите потърсиха помощ от главния прокурор, от министри и депутати.

5 милиона лева имат да взимат близо 600 работници от „Ремотекс“ . Предприятието окончателно спря да плаща още през февруари 2013 година. Николина Иванова очаква 6 400 лева. „Не можем да вземем изкараните пари с труд и никой нищо не може да направи“, оплака се тя.

Само при адвокат Теньо Диков има около 100 изпълнителни листа на работници от „Ремотекс“. Банката – кредитор иска обявяването му в несъстоятелност, а новите собственици обжалват действията на частния съдебен изпълнител. „В крайна сметка ще се забави изплащането и ако фирмата бъде обявена в несъстоятелност шансовете на работниците са минимални“, коментира адвокатът. Това вече знаят и самите работници. Най-честото им място за среща е между съда и адвокатската кантора.
„Имам изпълнителен лист от месец март, изпратен е на съдия-изпълнител и чакаме“, разказа за Нова телевизия Николай Дичев. „Парите от борсата свършват, пенсия няма, пари няма“, оплака се Николина Иванова.

Синдикатите очакват отговор от три министерства, главна прокуратура и депутати как хората да си вземат парите. „Ние се върнахме век назад, да воюваме за елементарни права – да си вземеш заплатата и работодателя, който ти я дължи да е на свобода“, коментира председателят на КНСБ в Раднево Бойка Боева.

Собственик на „Ремотекс“ е фирма „Полет 21″ с едноличен собственик гръцкият гражданин Йоанис Геофкос. Никой обаче не го е виждал в Раднево.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *