Георги Ганев: Държавата дестабилизира всичко, което може

Вероятността българската икономика да има проблеми е висока, като причина за това е политическата нестабилност, която самите управляващи у нас създават. Това казва в интервю за“Труд“макроикономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии.

„Докато продължи тази политическа безтегловност, икономиката ще продължи да страда. Даже данните за БВП за второто тримесечие може да бъдат прочетени и като „има само 0.1 процента спад“.

Оценката му е, че бизнесът в момента е заел изчаквателна позиция, за да види в каква посока ще тръгне икономиката.

Държавата е основната причина да има опасения от навлизане в рецесията, допълва той и подчертава, че тя може да предотврати това, като „спре да прави глупости“.

„Дестабилизира се всичко, което може. Спират се приватизационни сделки, запълват се някакви дупки с милиони левове, за които е ясно, че не могат да решат проблема и само след няколко месеца пак ще има дупки. Имам предвид БДЖ и ВМЗ“, коментира Ганев.

По думите му поведението на държавата в момента е контрапродуктивно и ако не спре да се държи по този начин, със сигурност ще окуражи икономиката да навлезе в рецесия.

Бизнесът е нервен и заема все по-предпазливи позиции, защото не знае какво може да очаква от управляващите, посочва Ганев. „Ние към все по-голямо държавно участие в икономиката ли ще ходим, каквито тежнения очевидно има? Или към икономика, която ще се отваря и ще има стимули за създаване на стойност с помощта на конкуренцията?“

В рамките на БСП винаги ги е имало и двете крила и сега ги има, но бизнесът не знае кое от тях ще надделее и какво го очаква, обобщава ситуацията той. „Образно казано, в момента бизнесът е вдигнал всичко „на трупчета“ и чака да му се каже, че България тръгва еди-къде си. Накъдето и да е.“

Според него е напълно възможно заради тази ситуация значително количество инвестиционни проекти, свързани със заетост, с доставчици и всичко онова, което следва от един проект, да са замразени в изчакване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *