Германия ще се сдобие със Закон за IT сигурността

Девет месеци след избухването на скандала с американската Национална агенция по сигурността (NSA) политическите лидери обещават в рамките на най-голямото в света компютърно изложение CeBIT бързи действия за осигуряването на сигурен интернет. При това политиката иска да си сътрудничи тясно с IT-индустрията. Също през тази година Европейската комисия планира да представи директива за европейската IT-сигурност.

„Сноудън ни даде сигнала за събуждане. Нека не го проспим“, заяви комисарят по цифровия дневен ред Нели Крус в първия ден на CeBIT в Хановер. Поверителността и сигурността са именно двете теми, които са здраво застъпени по време на изложението, предава Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел и британският премиер Дейвид Камерън се застъпват заедно за единен IT пазар в Европа. „Цифровият пазар е нашето бъдеще“, заяви Меркел по време на традиционната си разходка. Разхождайки се до Камерън, министър-председателят на партньорската страна на CeBIT – Великобритания, Меркел се застъпи за европейски единен правилник, който да стимулирацифроватаинфраструктура на континента

Камерън участва в част от обиколката на изложбата, но остана далече от щандовете на специализирани в областта на защитата на данни и криптиране технологични компании. Ролята на британския партньор на NSA – GCHQ в бушуващия от месеци скандал с подслушванията не е била разглеждана и коментирана в Хановер. Меркел заяви, че изборът на CeBIT да направи Великобритания тази година страна-партньор бил добър ход на изложението.

Германските министри на вътрешните работи Томас де Мезиер, на икономиката Зигмар Габриел и на инфраструктурата Александър Добринд представиха „програмата за цифровите технологии“ на федералното правителство. Де Мезиер подчерта, че планирания Закон за IT сигурността ще третира и въпроса за това как критична инфраструктура като интернет може да бъде защитена, за да запази обществото действащо. В допълнение ставало дума и за неприкосновеността на личния живот.

По отношение на аферата с подслушванията той заяви, че едноличното фиксиране в едно споразумение за шпионажа не е достатъчно, защото междувременно и частни компании са се превърнали в доста страстни колекционери на данни. Ето защо е нужно да се осигури защита на по-широка основа.

Галерия
Cebit 2014

6 СНИМКИ

Междувременно германската асоциация на IT индустрията VDE натисна алармения сигнал: „Германия и Европа се нуждаят от „реиндустриализация“ на IT и телекомуникациите. Ние не трябва да пренебрегваме опасността, че в противен случай през следващите 10 до 15 години може да станем зависими от чуждестранни компании“, каза представителят на VDE Инго Волф. Тогава новите компании-лидери биха могли да задържат за себе си новите технологии и да ги предоставят само при строго определени условия, или „да инсталират нещо, което няма да ни харесва“, предупреди той.

Под мотото „Datability“ CeBIT се насочва към тенденцията на все по-големи обеми от данни и отговорността за работата с тях. Очаква се до петък изложението да бъде видяно от 230 000 посетители. Изложението през тази година е насочено само към професионалистите от бранша. След Германия Китай е най-големият изложител, изпреварвайки Великобритания. Като цяло са представени 3400 изложители. За първипътот 2008 г. насам повече от половината от изложителите са от чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *